Tomašević: Uspjeli smo spasiti Zagreb od bankrota

Screenshot: HRT

TIJEKOM gostovanja u Dnevniku HTV-a zagrebački gradonačelnik Tomašević izjavio je da je jedan mandat premalo vremena za provedbu svih potrebnih promjena u Zagrebu.

Tomašević je već prije izbora nagovijestio da se zanima za dva mandata, ali ističe da nije pobornik ideje da se gradonačelnici kandidiraju za treći mandat. Prema njegovim riječima, osam godina je dovoljno.

"Uspjeli smo spasiti Zagreb od bankrota"

Tomašević je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima te naglasio da su uspjeli spasiti Grad od ruba bankrota. Također je istaknuo da su pokrenuti brojni projekti koji će u drugoj polovici mandata doći do punog izražaja.

Tomašević je otkrio da će Grad Zagreb povući iz Fonda solidarnosti oko 185 milijuna eura do kraja ovog mjeseca.

"Otkako sam ja gradonačelnik, dvostruko manje od Grada ide C.I.O.S.-u"

Prema gradonačelniku Tomaševiću, Grad Zagreb je uspješno povećao odvoz otpada za 30 posto u samo devet mjeseci.

"Manje otpada ide na Jakuševac, jer ga se upravo odvaja kroz recikliranje i kompostiranje. Što se tiče Pripuza i C.I.O.S. grupe te ovo što plasira oporba, pa čak i većina vladajuće većine da smo povećali broj ugovora i da se povećao iznos koji ide C.I.O.S. grupi je netočan. Znači, dvostruko manje od Grada u C.I.O.S. grupu ide otkad sam ja gradonačelnik.

Glomazni otpad prije je išao tim poduzećima, ali sada više ne ide. Grad sam upravlja glomaznim otpadom. Biootpad je isto išao tim poduzećima, više ne ide. Znači, sve ono što smo mogli staviti kao što smo obećali u gospodarenje gradskih tvrtki smo i napravili. Što se tiče postrojenja za obradu miješanog otpada, za kompostanu i što se tiče sortirnice, mi to ne možemo sami riješiti jer to košta 2 milijarde kuna. Nijedna županija u Hrvatskoj to ne može riješiti i za to postoji država i EU fondovi da se to riješi", rekao je Tomašević za Dnevnik HTV-a.

Promijenjeni planovi za postrojenja

Tomašević ističe da su projekti koji su započeti prije njegovog mandata, a koji su trebali obuhvatiti izgradnju tri postrojenja na različitim lokacijama, doživjeli promjene zbog intervencije Europske komisije prije godinu dana.

"To se više ne može financirati iz Europskih fondova. Sada moramo naći način s vladom da vidimo koliko će toga doći iz državnog proračuna, odnosno iz Fonda za zaštitu okoliša, a koliko iz EU fondova", rekao je gradonačelnik.

Tomašević kaže da o tome razgovara s Ministarstvom gospodarstva. Sada se definira Nacionalni program za gospodarenje otpadom, koji će se usvojiti do kraja godine.

O poreznoj reformi i suradnji s SDP-om

Odgovarajući na pitanje koliko će Grad patiti zbog porezne reforme, Tomašević kaže da vraćaju stopu koja je bila do sada.

"Ja smatram da je to socijalno pravilo. Zato što porez na dohodak i prirez plaćaju oni s većim plaćama, a oni s manjim plaćama ga uopće ne plaćaju. U tom smislu mislim da je socijalno pravednije vratiti tu stopu nego svima dići jednako cijene komunalnih usluga", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upitan hoće li postojati koalicija između SDP-a i Možemo, Tomašević kaže da vjeruje da će doći do postizborne koalicije. "Mislim da smo u Zagrebu pokazali da možemo dobro surađivati. S druge strane, hoće li doći do predizborne koalicije, to ćemo odlučiti s članovima stranke i stranačkim tijelima", kazao je Tomašević za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte više