Tomašević: Intenzivno se razgovara o izgradnji novog stadiona na Maksimiru

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u HRT-ovom središnjem Dnevniku kako je u pripremi dubinska analiza Gradske plinare nakon koje će se sjesti s koalicijskim partnerima i odlučiti što je najbolje za građane Zagreba.

Govorio je i o otkazima u Holdingu. Naglasio je kako će trećina financijskih ušteda nastati otpuštanjem rukovodećeg kadra. Za koaliciju je rekao da ima trzavica, ali da je stabilna.

Tomašević: Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u svibnju

"Znate da je nekim lošim odlukama bivše Uprave i globalnim okolnostima došlo do velikih gubitaka u GPZ opskrbi. Mi smo dobar dio tih gubitaka na neki način apsorbirali, uspjeli smo da korisnicima, koji čak nisu ni plaćali, ne dođe do obustave plina. Tako je bilo cijelu zimu, međutim, veliki su problemi jer su štetni ugovori potpisani. Čak moj drugi radni dan bivša Uprava je potpisala ugovor koji je ugovorio da GPZ opskrba kupuje plin po varijabilnoj cijeni od dobavljača", poručio je Tomašević.

Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u svibnju. Gradonačelnik je naglasio kako ne može špekulirati hoće li se ta tvrtka zaista i prodati, a kamoli tko je mogući najizgledniji kupac.

O otpuštanju radnika iz Holdinga: Postoje zakonski kriteriji koji su objektivni

Tomašević se osvrnuo i na stanje u Zagrebačkom holdingu. Istaknuo je kako se u toj tvrtki politički kadroviralo. Dodao je kako se ne radi o političkom revanšizmu, već postoje zakonski kriteriji koji su objektivni i određuju kako se utvrđuje višak radnika.

"To su dob, broj članova uzdržavanih u obitelji, godine staža... Tako se utvrđuje popis i tu nema revanšizma", naglasio je gradonačelnik. Kazao je kako u administraciji ima viška ljudi, kao i u rukovodećim kadrovima.

"Ako gledamo uštede koje će nastati smanjenjem broja radnika, gotovo trećina tih financijskih ušteda će nastati upravo otpuštanjem rukovodećeg kadra koji je višak. To je sedamdesetak ljudi", rekao je Tomašević.

Do trzavica s SDP-om će sigurno doći, smatra Tomašević

Koalicijski partner SDP ne gleda baš blagonaklono na takve odluke. Tomašević je istaknuo kako u svakoj koaliciji dolazi do trzavica.

"Tako da do trzavica neće možda doći, već će sigurno doći", naglasio je. Rekao je kako do neslaganja dolazi u bilo kakvom partnerskom odnosu, no koalicija je stabilna i uvijek će se pokušati pronaći najbolje rješenje. Dodao je kako ne očekuje splitski scenarij.

Dvije godine od potresa obnova nije ni krenula.

Tomašević: Grad Zagreb po zakonu nije odgovoran za obnovu

"Nemamo nijednu višestambenu zgradu ni kuću koja se počela graditi", kazao je Tomašević. Naglasio je kako je Grad učinio apsolutno sve što je mogao. Podsjetio je da Grad Zagreb po zakonu nije odgovoran za obnovu ni za donošenje odluka vezano za obnovu. To radi Ministarstvo. Tomašević je kazao kako očekuje da će u travnju krenuti obnova višestambenih zgrada i kuća.

Zagrebački gradonačelnik poručio je kako poskupljenje usluga u Zagrebu ovisi o inflaciji, na što Grad ne može utjecati. Cijene energenata utječu na cijenu javnog gradskog prijevoza, ali još ne želi o tome govoriti.

O izgradnji novog stadiona: Intenzivno razgovaramo o tome

Tomašević je istaknuo kako se intenzivno razgovara o izgradnji novog stadiona na Maksimiru. No o detaljima ne bi još javno govorio.

Pročitajte više