Tomašević: Velik broj septičkih jama nikad se nije praznio, sad će to biti besplatno

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas da će od 1. svibnja "Vodoopskrba i odvodnja" preuzeti uslugu pražnjenja septičkih jama od privatnih koncesionara i da će za građane ta usluga biti besplatna, jer će Grad za nju izdvajati oko milijun eura godišnje.

Usluga pražnjenja septičkih jama bit će za korisnike besplatna jer se, kako je rekao Tomašević, želi zaustaviti praksa da se, zbog visokih cijena, ispušta sadržaj iz septičkih jama u okoliš i tako zagađuje.

"S obzirom na to da će usluga biti besplatna, što znači da će Grad Zagreb pokrivati trošak za ViO za otprilike 10.000 kućanstava, vjerujemo da će ta praksa prestati. S druge strane, kroz ViO ćemo vidjeti koliko je točno septičkih jama", rekao je Tomašević te dodao da zasad nema točnih podataka jer su tu uslugu godinama imali privatni koncesionari. 

Vidjet će se, kaže, gdje su sve septičke jame, a to će pomoći ViO u planiranju daljnjeg širenja mreže javne odvodnje.

Bitno je i da će se ispraviti nepravda jer nije u redu da ljudi koji su u manjini i koji nemaju javnu odvodnju, a to je nekoliko posto građana Zagreba - i jer se to nije napravilo u zadnjih 100 godina - u isto vrijeme i plaćaju najviše, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u "Vodoopskrbi i odvodnji" (ViO).

Tomašević je podsjetio da je još kao oporbeni zastupnik tražio, kada se išlo u raspisivanje pet koncesija koje će sada završiti, da uslugu pražnjenja septičkih jama preuzme ViO, ali za to tada nije bilo sluha i tvrdilo se da se to ne može.

Velik broj septičkih jama nikad se nije praznio

"Našli smo načina da se može i vjerujemo da će to na kraju biti dobro za građane", dodao je. 

Tomašević je rekao da je bilo pet koncesionara koji su radili po 600 pražnjenja godišnje u prosjeku, što znači da se veliki broj septičkih jama nikada nije praznio.

"Čekali smo da isteknu koncesije i sve su istekle ili će isteći do 1. svibnja, izuzev jedne, te ćemo ići u obostrani raskid, a ako ne, onda u jednostrani raskid koncesije", rekao je Tomašević i dodao da će ViO možda uzeti i neke podizvođače, ako neće imati dovoljno kapaciteta, a radit će i na tome.  

Direktor ViO-a Marko Blažević rekao je da imaju dovoljno kapaciteta za čišćenje septičkih jama te da će biti organiziran rad u dvije smjene, a radit će sve dane od 7 do 19 sati, s 19 vozila. 

Tomašević j iznio podatak da ViO za oko 420.000 kućanstava isporučuje vodoopskrbu, ima 3800 kilometara vodovoda, te obavlja uslugu odvodnje s oko 2200 kilometara mreže i pratećih objekata.

Trenutno je priključenost na mrežu vodoopskrbe 97 posto, a tri posto nije i to su oni s kojima će se baviti kroz Projekt Zagreb i kroz najrjeđe naseljena područja poput Brezovice, nekih dijelova Sesveta i gorskih područja Podsljemena i Sesveta. Rekao je i da će se baviti javnom kanalizacijom budući da joj oko sedam posto kućanstava nema pristup. 

Pročitajte više