Tomčić po čudnoj proceduri dao posao ugradnje elektroničkog glasovanja Siemensu

HRVATSKI sabor postavljanje sustava elektronskog glasovanja dodijelio je Siemensu po čudnoj proceduri. Ta je tvrtka dala ponudu od 200.000 eura, a nakon što je posao završen Saboru je izdala račun čak 100.000 eura veći.

Sabor za nabavu sustava za elektronsko glasovanje nije raspisao javni natječaj, nego je uz suglasnost Ministarstva financija nabavu obavio pozivnim natječajem koji je dopušten samo u iznimnim situacijama.

Naime, prema zakonu sve državne institucije moraju putem javnih natječaja nabavljati robu i usluge, čija je vrijednost veća od 200.000 kuna.

Tajnica Sabora Danica Orčić za "Jutarnji list" rekla je da se išlo na pozivni natječaj jer u Hrvatskoj postoji mali broj tvrtki koje se bave ugradnjom takvih sustava. Orčić tvrdi da je natječaj bio objavljen te da je na njega pozvano pet tvrtki, među kojima je bio HT, ASD i Siemens.

Nezavisni stručnjak iz Carneta izradio je detaljnu analizu, a na temelju te analize Odbor za informatizaciju i medije predložio je da se posao ponudi Siemensu, rekla je Orčić.

Predsjednik Odbora Luka Roić iz HSS-a tvrdi kako su stručne službe Sabora dale zastupnicima u Odboru preporuku da izaberu Siemens. Roić ističe kako Odbor uopće nije raspravljao o financijskim elementima ponuda.

Peter Turčinović (IDS), član saborskog odbora za informatizaciju i medije, pak, kaže kako se nisu poštovale zakonske odredbe niti prizivnog natječaja. Turčinović tvrdi da je cijeli posao bio u rukama predsjednika Sabora Zlatka Tomčića. Objasnio je kao u Siemensovoj ponudi koja je išla na recenziju nije stajao iznos od 300.000 eura, nego od 200.000 eura.

Tajnica Orčić priznala je da je cifra narasla, jer su, kao je rekla, Siemensovi stručnjaci pogrešno procijenili da će se moći iskoristiti veći dio sistema za glasovanje koji je ugrađen 1996. godine.

Trčinović tvrdi da se taj sustav bez problema mogao staviti u funkciju.

Identifikacija otiskom prsta

Predsjednik Uprave tvrtke Edge.cro.group Marko Emer za "Jutarnji" je rekao da je njegova tvrtka Saboru mogla ugraditi sustav za elektronsko glasovanje na temelju otiska prsta, što je mnogo sigurnije i upola jeftinije – stoji samo 150.000 eura.

Pročitajte više