Tomislav Dragičević prodao gotovo sve svoje dionice Ine i zaradio 255 tisuća kuna

BIVŠI predsjednik i sadašnji član Uprave Ine Tomislav Dragičević prije Božića je prodao gotovo sve svoje dionice hrvatske naftne kompanije te je na tome zaradio  255.000 kuna.

Ina je obavijestila Zagrebačku burzu da je član Uprave tvrtke Tomislav Dragičević prodao 90 redovnih dionica te hrvatske naftne kompanije po cijeni od 2.837,01 kuna po dionici.

Dionice prodao 23. prosinca

"Navedene dionice prodane su 23. prosinca 2010. godine te predstavljaju 0,00090 posto temeljnog kapitala Ine", izvijestila je Ina te dodala kako nakon prodaje Dragičević ima još dvije dionice.

Jednostavnom matematikom dolazi se do toga da je Dragičević pred Božić, a na valu povećanja cijena dionica Ine koji se dogodio prvo nakon javne ponude Mola od 2800 kuna pa još većih cijena mirovinskih fondova, zaradio oko 255.000 kuna. Zanimljivo je i da je u Ininom priopćenju navedeno da Dragičević živi u Dubravi Pušćanskoj, na adresi zbog koje je na sva primanja izbjegao platiti visoki zagrebački prirez od 18 posto.

Država od transakcije neće imati koristi

Zbog te njegove navodne fiktivne adrese, udruga Zviždač je podnijela kaznenu prijavu protiv Dragičevića. Zviždači tvrde kako je opće poznato da je još u listopadu 2004. godine Dragičević prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, gdje mu se nalazi vikendica, a opće poznato je da ima stvarno prebivalište u Zagrebu te da živi u obiteljskoj kući pokojne punice Savke Dabčević Kučar. Zbog te adrese je plaćao prirez od 10 posto Pušći, a ne Zagrebu 18 posto.

Usto, država od ove najnovije Dragičevićeve transakcije neće imati nikakvu financijsku korist, jer Hrvatska još ne oporezuje dobit ostvarenu na burzi. Protiv oporezivanja dobiti na burzi u prošloj kampanji za parlamentarne izbore snažno je bio HDZ i njegov bivši predsjednik Ivo Sanader koji su tvrdili kako će to srušiti tržište koje se tek bilo zahuktavalo.

Pročitajte više