Tony: Mjuzikl "Hairspray" pokupio osam kazališnih nagrada

Rockmjuzikl "Hairspray" osvojio je osam nagrada Tony na 57. svečanoj dodjeli američkih kazališnih nagrada u nedjelju, dok su glavne nagrade za dramske predstave na Broadwayju pripale "Take me Out" (najbolja dramska predstava) i "Long Days Journey Into Night" (najbolja obnovljena dramska predstava). L

Mjuzikl "Hairspray", scenska verzija kultnog filma Johna Watersa iz 1988. godine ("Lak za kosu"), osvojio je glavne nagrade u kategoriji mjuzikla, uključujući nagradu za najbolji mjuzikl, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju sporednu mušku te najbolju režiju.

U dvije najneizvjesnije utrke te večeri, za najbolju mušku odnosno žensku ulogu, Harvey Fierstein je bio bolji od Antonia Banderasa (uloga u predstavi "Nine"), a debitantica Marissa Jaret Winokur potukla je miljenicu Broadwayja Bernardette Peters (koja igra u predstavi "Gypsy").

Mjuzikl koji ocrtava socijalne i rasne stavove u Baltimoru 1962. godine od premijere u kolovozu je prikazivan isključivo pred stojećom publikom.

"Long Days Journey Into Night" i "Take Me Out" osvojile su svaka po tri Tonyja.

Vanessa Redgrave, koja je prvi put u svojoj bogatoj karijeri nominirana za ovu uglednu nagradu, i Brian Dennehy (inače također poznati filmski glumac) osvojili su nagradu za nabolju mušku i žensku glavnu ulogu u drami "Long Days Journey Into Night" Eugenea ONeilla, koja je proglašena i najboljom obnovljenom predstavom godine.

Dennehy, koji je već 1999. osvojio Tonyja za ulogu u "Smrti trgovačkog putnika", izjavio je da publika još uvijek čezne za ozbiljnim teatrom.

Drami "Take Me Out" o životu u svlačionici nakon što zvijezda bejzbola otkrije da je homoseksualac, dodijeljena je nagrada za najbolju predstavu, najbolju sporednu ulogu (Denis OHare) i najbolju režiju (Joe Mantello).

Predstave "Nine", "Movin Out" i "La Boheme" osvojile su svaka po dva Tonyja.

"Nine" je dobitnica nagrade u kategoriji najboljeg obnovljenog mjuzikla i najbolje ženske sporedne uloge (Jane Krakowski, poznata po ulozi Elaine u tv seriji "Ally McBeal"). Predstava se temelji na filmu Frederica Fellinija "Osam i pol" iz 1963. godine.

"Movin Out" je rock zvijezdi Billyju Joelu i Twyli Tharp donio prve Tonyje i to za najbolju okrestraciju (Billy Joel i Stuart Malina) te koreografiju (Tharp).

Baz Luhrmann (filmski redatelj "Moulin Rougea" i "Romea i Julije") obnovio je Puccinijevu operu "La Boheme" i osvojio nagradu za najbolju scenografiju i rasvjetu.

"Def Poetry Jam" osvojiio je nagradu za poseban kazališni događaj.

Iznenađenje je bila nagrada za Michele Pawk u sporednoj ulozi u drami "Hollywood Arms".

Pročitajte više