Torcida otkrila spomenik vatrogascima poginulim u kornatskoj tragediji

PRIPADNICI navijačke skupine splitskog Hajduka, Torcida, otkrili su danas u Vodicama spomenik četvorici vatrogasaca stradalim u kornatskoj tragediji koji su bili njihovi članovi.

"Kada vidiš ovaj bijeli kamen, zaustavi se i poslušaj kako grmi, kako more pjeni, jer pitaju te jesu li zaboravljeni? Za njih se pomoli, nek mi braća znaju: heroji se nikad ne zaboravljaju", uklesano je u kamenoj ploči iznad imena Gabrijela Skočića, Karla Ševerdije, Ante Juričeva Mikulina i Hrvoj Strikomana. Otkrivanju spomenika prisustvovale su i majke stradalih vatrogasaca koje su uz spomen ploču zapalile svijeće i tako je počelo obilježavanje prve godišnjice ovog tragičnog događaja.

Spomenik je postavljen na kamenoj stijeni teškoj četiri tone koja simbolizira kornatski krš. Uz članove obitelji i pripadnike Torcide, otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi vodičkog DVD-a, te stotinjak građana Vodica. Spomenik je otkrio predsjednik Torcide Vodice Marin Perica, a vodički župnika don Frane Šimat ga je blagoslovio.

U sklopu obilježavanja prve godišnjice kornatske tragedije, koje je započelo predstavljanjem Torcidinog spomenika, sutra će se održati memorijalni malonogometni turnir, a hrvatske će estradne zvijezde održati humanitarni koncert. Na sam dan tragedije, 30. kolovoza, u šibenskom kazalištu obiteljima žrtava će biti svečano uručena odličja koja su vatrogasci posthumno dobili od Stjepana Mesića. Na otoku Kornatu održat će se misa za stradale vatrogasce, a članovi obitelji žrtava obići će mjesto tragedije. Obilježavanje prve godišnjice kornatske tragedije završava u Vodicama 31. kolovoza mimohodom sjećanja članova vodičkog DVD-a.

J.C.
Foto: Index

Pročitajte više