Toshiba R500 - sve i još više u manje od jedne kile

TOSHIBA je u kolovozu 2007. predstavila svoj prvi prijenosnik sa SSD diskom od 128 GB kojem je došlo vrijeme da ugleda svijetlo dana.

Toshiba pokazuje zube Appleu?

Nova Toshiba pod nazivom Protege R500-S5007V rekorder je u malenoj masi koja iznosi jedva jedan kilogram čime zaslužuje titulu najlakšeg prijenosnika na svijetu. Glavni konkurent Toshibe (bio) je MacBook Air koji je sa svojih 1,36 kilograma u zaostatku, no da stvar bude gora, Toshiba ima i ugrađenu optiku debljine dva centimetra što je još jedan udarac Appleu.

Najveće zasluge za dimenzije i masu pripadaju SSD disku koji je poznat po maloj potrošnji energije, brzini i otpornosti jer nema ugrađenih fizičkih pomičnih dijelova. Kako bi Protege R500 bio što tanji u njega je ugrađena nova matična ploča na kojoj su pak instalirane komponente s obje strane. LED ekran je veličine 12,1 inča i ima mogućnost gašenja LED pozadine pri vanjskom svijetlu kako bi slika bila lakše vidljiva čime se opet štedi na bateriji.

Nabildani mališan - izuzev procesora

Sigurnost Toshibe je na visokoj razini zahvaljujući Toshibinom Easy Guard sistemu i čitaču otiska prsta. Tehničke karakteristike ovog prijenosnika su karakteristične za računalo ovih dimenzija i ovakve namjene.

Ugrađeni procesor je Intel Core 2 Duo takta 1,33 GHz, 2GB memorije, SSD disk od 128GB te Intelova grafika 950 koja omogućuje do 224 MB memorije. Naravno, tu je i spomenuti DVD snimač brzine do 8x dok se za povezivost brinu Wi-Fi i Bluetooth.

U odnosu na konkurenciju, ovo je jeftinjak

Cijena ovog računala je 2.999 dolara što je, preračunato u kune, oko 14.000 - jeftinjak u odnosu na MacBook Air sa SSD diskom od 64GB koji košta 25.000. U cijenu Toshibe, naravno, uračunat je operativni sustav Vista Business s mogućnošću downgradea na XP Professional koji se više ne nalazi u slobodnoj prodaji.

V.M.

Pročitajte više