RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Traga se za šibenskim kapetanom i još 10 ljudi, oglasio se ministar Grlić-Radman

Foto: Facebook

BROD Bourbon Rhode potonuo je na Atlantiku u subotu u kasnim popodnevnim satima po našem vremenu nakon što ga je zahvatio uragan.

Informacija o potonuću broda objavljena je na stranicama kompanije koja je vlasnica Bourbon Rhodea. Na brodu je bilo 14 članova posade. Troje ih je pronađeno, a za 11 se još traga. U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih Ukrajinci Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov.

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog mraka obustavlja traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhodea, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić. Potraga je nastavljena u jutarnjim satima.

Kapetan potonulog broda je Hrvat

Ministarstvo je tijekom večeri objavilo kako po informacijama kojima raspolažu osim kapetana među članovima posade potonulog broda nema drugih hrvatskih državljana. 

U izjavi novinarima ministar je danas rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - i dalje traga.

Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.

"Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage.

Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena, dodao je ministar.

Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a Francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć. 

Priopćenjem se oglasila i Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik

"Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani. 

Na brod pod zapovjedništvom kapetana Mikšića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35'N40°10'W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda. 

Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja. 

Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave", stoji u priopćenju.

Pilot opisao potragu

Američki pilot koji je sudjelovao u potrazi, Tod Richards na Facebooku je opisao potragu:

"Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je jučer poslao poziv u pomoć nakon što je u njega počela prodirati voda, vjerojatno zbog toga što ga je zahvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence", napisao je.

Spašavanje broda počelo još 26. rujna

Brod je bio na putu za Gvajanu, a probleme mu je stvorio uragan Lorenzo. Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna.

Rano u subotu ujutro, drugog dana spašavanja, objavljeno je da je voda počela prodirati u brod, a u kasnim popodnevnim satima stigla je vijest da je brod potonuo. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, naveo je Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Pročitajte više