Pregovori oko zemlje koju je prodao fra Šime: "Nije normalno da netko želi i zemlju i novac"

Foto: FAH

CRKVA i Sunčani Bast, tvrtka koja je isplatila 10 milijuna kuna fra Šimi Nimcu za 40 tisuća četvornih metara terena u Baškoj Vodi, vode pregovore oko mirnog rješenja spora, doznalo se na današnjem ročištu na splitskom Trgovačkom sudu. I zastupnik crkve odvjetnik Željko Ćapin te odvjetnik Tihomir Luetić, koji zastupa Sunčani Bast, potvrdili su sutkinji da su pregovori u tijeku.

"Jučer smo mislili da je to riješeno... Neka nam vrate novac s kamatom, sve će biti riješeno. Da netko želi i novac i zemljište, to nije normalno", kazao je odvjetnik Luetić.

Tužila je inače Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode, i to za poništenje kupoprodajnog ugovora između fra Šime i Sunčanog Basta.

Fra Šime prodao zemlju bez odobrenja

"Nesporno je da za prodaju imovine u vlasništvu katoličke crkve treba pisano odobrenje nadležnih crkvenih vlasti sukladno ugovoru RH i Svete Stolice o pravnim pitanjima. Nimac nije imao nikakvo odobrenje, pogotovo pisano pa je jasno da je ugovor pravno nevaljao", elaborirao je odvjetnik Ćapin.

"Nijedan navod nema uporište ni u jednom propisu. Niti jedna odredba ugovora između RH i Svete Stolice ne potvrđuje navode...", kontrirao je Luetić.

100 kuna kvadrat, a Sunčani Bast plaćao po 33 eura

Na današnje ročište stigao je i vještak Jure Malenica koji je predmetno zemljište procijenio na tržišnu cijenu od 100 kuna po metru kvadratnom. Koristio je podatke Porezne uprave iz Makarske o prosječnoj tržišnoj vrijednosti zemljišta u doba sklapanja ugovora između fra Šime i Sunčanog Basta, a to je bilo u travnju 2012. godine.

Odvjetnik Luetić prihvatio je vještvo, no odvjetnik Ćapin u cijelosti je prigovorio.

"Jedini materijalni parametar je dopis Porezne uprave, a u dopisu je navedeno da ni sama Porezna uprava ne zna vrijednost ovakvih nekretnina", kazao je Ćapin te zatražio da sud zatraži preslike ugovora temeljem kojih je Porezna uprava utvrdila cijenu. Ili to, ili drugi vještak.

Sutkinja je neko vrijeme razmišljala što će. Vještak je dodao kako su u međuvremenu stigli i podaci o okolnim zemljištima koja su prodavana po cijeni od 250 kuna po kvadratu, što bi trebalo sugerirati da fra Šime teren nije prodao ispod tržišne cijene.

"Nisam Papa da naredim nadbiskupu da dođe na sud"

"Nisam odustala od saslušanja nadbiskupa", kazala je odvjetniku Ćapinu, koji je već izrazio uvjerenje da svjedočenje nadbiskupa Marina Barišića nije potrebno.

"Zašto mene gledate? Nisam Papa da mu naredim da dođe na sud", reagirao je Ćapin.

"Bolje bi bilo da se nagodite", sugerirala je sutkinja.

"Ja ima status đakona, ne utječem na donošenje odluka", našalio se odvjetnik Ćapin.

Iduće ročište zakazano je za konac travnja. "Ako se ne nagodite, zaključit ću postupak i objaviti presudu", najavila je sutkinja.

 

 

Pročitajte više