Transparent "Crni životi su važni" maknut s američke ambasade, nije se sviđao Trumpu

Foto: Epa

VELIKI transparent “Crni životi su važni" uklonjen je danas s američkog veleposlanstva u Seulu jer se nije sviđao predsjedniku Donaldu Trumpu, rekla su dva upućena izvora.

Transparent je u subotu postavljen na pročelje ambasade koja je preko Twittera podržala prosvjede protiv rasizma diljem SAD-a i svijeta zbog ubojstva crnca Georgea Floyda prilikom uhićenja u Minneapolisu 25. svibnja.

Trump, koji je na ulične demonstracije reagirao proglasivši se predsjednikom "zakona i reda" i pozvavši lokalne vlasti da ih zaustave, nije bio zadovoljan saznavši za taj transparent, kažu neimenovani izvori.

Bijela kuća i State Department zasad nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Rijedak primjer potpore pokretu

Transparent je bio rijedak primjer potpore pokretu "Crni životi su važni" nekog službenika kojeg je imenovao Trump. Američki veleposlanik u Južnoj Koreji Harry Harris naredio je da ga se izvjesi na pročelju ambasade.

Nakon što je skinut, glasnogovornik veleposlanstva William Coleman rekao je da je Harris želio "poslati poruku solidarnosti Amerikancima zabrinutima zbog rasizma".

No dodao je: "Veleposlanikova namjera nije bila podržati ili ohrabriti donacije bilo kojoj konkretnoj organizaciji."

“Kako bi se izbjegao krivi zaključak da su dolari poreznih obveznika potrošeni u korist takvih organizacija, naredio je da se transparent skine."

Bloomberg News je ranije izvijestio da Trump i državni tajnik Mike Pompeo nisu bili sretni zbog tog transparenta.

Harris, 40-godišnji bivši marinac koji je u Seul došao 2018., privatno je rekao da planira napustiti dužnost prije kraja godine.

Pročitajte više