TRANZIT VENERE POMOĆI ĆE ASTRONOMIMA U POTRAZI ZA UDALJENIM PLANETIMA

Tranzit Venere koji se u utorak od 7.20 do 13.32 mogao vidjeti i s područja Hrvatske, vrlo je rijedak astronomski događaj uz pomoć kojega su astronomi u prošlosti izračunali udaljenost našeg planeta od Sunca, a danas se nadaju da će im pomoći u potrazi za udaljenim planetima.

Prvi tranzit Venere zabilježen je 1639., a primijetili su ga britanski astronomi amateri Jeremiah Horrocks i William Crabtree koji su tada izmjerili Venerin promjer.

Godine 1761. i 1769. organizirana su posebna promatranja, a najpoznatiju ekspediciju na južni Pacifik vodio je engleski kapetan James Cook. Cilj ekspedicije bio je izračunati udaljenost Zemlje od Sunca, a to im je i uspjelo prilično točno.

NASA-in povjesničar Steven Dick kaže da su ta prva mjerenja pokazivala udaljenost između 149 i 159 milijuna kilometara. Danas se zna da je točna udaljenost Zemlje od Sunca 149.597.870 kilometara.

Danas se udaljenost između planeta može vrlo točno izmjeriti uz pomoć radara pa će astronomi ovogodišnji tranzit iskoristiti za testiranje nove tehnike za istraživanje svemira. Prema atmosferskom fizičaru Davidu Crispu iz NASA-ina laboratorija za mlazni pogon, Sunčeve zrake koje prolaze kroz venerinu atmosferu od ugljičnog dioksida mogle bi pokazati kakve su čestice u njezinim oblacima.

"Venera će biti obasjana iz pozadine, a Sunčeve će zrake prijeći vrlo dugačak put kroz Venerinu atmosferu, pažljivo ćemo promatrati spektrometrima teleskopa na Zemlji", rekao je Crisp.

"Nadamo se da ćemo otkriti neke plinove, neke čestice u Venerinoj atmosferi koje smo dosad samo slutili." To će, s druge strane, pomoći u potrazi za planetima u drugim galaksijama.

Dokazano je da izvan Sunčeva sustava oko obližnjih zvijezda postoji 100 planeta, za koje se zna uglavnom zato što su plinoviti divovi poput Jupitera koji uzrokuju gravitacijsko poskakivanje svoje roditeljske zvijezde.

NASA-ina misija Kepler, koja bi trebala biti lansirana u listopadu 2007. omogućit će astronomima da otkriju manje ekstrasolarne planete tražeći neznatne promjene u sjaju zvijezde u trenutku kad planet prolazi ispred nje, čak ako i on sam nije vidljiv.

Satelit će promatrati približno 100.000 zvijezda na dijelu neba u smjeru zviježđa Cygnus, mjereći njihov sjaj svakih 15 minuta, a očekuje se da će na taj način biti otkriveno 50 do 60 planeta.



(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više