Traži se neovisna istraga o albanskoj prodaji organa ubijenih Srba

UN-OV stručnjak tvrdi kako Albanija ometa istragu o  izvještajima da su tijekom rata 1998. i 1999. godine Albanci ubijali zarobljene Srbe kako bi prodali njihove organe.

Specijalni UN-ov izaslanik Philip Alston je rekao kako Vijeće Europe i Srbija te Europska unija na Kosovu istražuju izvještaje. Alston traži i od Albanije da dopusti nezavisnu istragu o ovim teškim optužbama. Albanski premijer Sali Berisha je takve optužbe nazvao fikcijom te je dodao da je to već istraženo.

Zločin u svojim memoarima otkrila Carla del Ponte

Međunarodna zajednica se zainteresirala za te optužbe nakon što je bivša haška tužiteljica Carla del Ponte objavila svoje memoare u kojima je napisala da su Albanci izvadili organe kod oko tri stotine Srba kako bi ih prodali stranim klinikama.

Prošle godine je Albanija odbila zahtjev Srbije za istragom o navodnim otmicama i ubojstvima. Alston tvrdi kako albanske vlasti smatraju da su takve optužbe "politički motivirane i bez ikakvog osnova". Negova istraga je bila ometana birokratskim zaprekama i diplomatskim ping-pongom. UN će nastaviti tražiti od Albanaca da se provede neovisna istraga kako bi se otklonile sumnje u brutalne zločine tijekom rata 1998. i 1999. godine.   

Pročitajte više