Traži se odgovor SOA-e: Jesu li Plenković i Dalić zloupotrijebili tajne službe?

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Index

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio je očitovanje Sigurnosno-obavještajne agencije vezano za sumnju kako su premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić zloupotrijebili tajne službe u aferi Hotmail.

>> Javio se šef SOA-e, progovorio je o istragama oko Agrokora

>> Je li šef SOA-e prekršio zakon i uz to još i lagao?

"Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je zatražio od Sigurnosno-obavještajne agencije da se, sukladno članku 104. stavku 2. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 79/06, 105/06 – ispravak), očituje Odboru vezano za navedeno", potvrđeno nam je iz Sabora.

Podsjetimo, u iskazu istražiteljima DORH-a Martina Dalić je kazala kako joj je SOA potvrdila da jedan kandidat za povjerenika za Agrokor ima prijavu za obiteljsko nasilje koju je podigla supruga. Naime, SOA prema opisu posla nije mogla obaviti sigurnosnu provjeru povjerenika, a niti Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno Lex Agrokor, nigdje ne navodi da izvanredni povjerenik mora proći sigurnosnu provjeru.

"Ujedno smo šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba kako nam se ne bi dogodio neki reputacijski problem, svjesni činjenice da će rad izvanrednog povjerenika biti podložan kritikama", rekla je Martina Dalić istražiteljima, a što predstavlja zloupotrebu tajnih službi.

Je li SOA prekršila zakon?

Danijel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, u svojim je izjavama još više otvorio prostor tezama kako su čelni ljudi vlade zloupotrebili svoju funkciju.

"Sigurnosna služba bila je uključena u rasvjetljavanje slučaja Agrokor, ali nije bilo zahtjeva za sigurnosne provjere pa se nisu koristili resursi službe, već samo javno dostupni izvori. Na sve sastanke pozivao je premijer. Nitko nije tražio nikakve sigurnosne provjere niti je po slovu zakona u tom slučaju to bilo i moguće zatražiti. Sigurno sam dao svoje mišljenje kada sam bio na sastanku s određenim osobama. Kad vlada mora odlučiti o jednoj osobi, može pitati je li ona bila kontroverzna i onda koristimo javne izvore", rekao je Markić pred novinarima krajem prošlog tjedna.

No problem je u tome što je Martina Dalić u iskazu istražiteljima DORH-a kazala kako joj je SOA potvrdila da jedan kandidat za povjerenika za Agrokor ima prijavu za obiteljsko nasilje. Takva informacija nije javno dostupna. Isto tako, Martina Dalić kazala je da je od SOA-e zatražila informacije, iako to nije smjela.

"Zakonom o sigurnosnim provjerama (Narodne novine, br. 85/08, 86/12) propisan je postupak provođenja sigurnosne provjere i Odbor to neće komentirati sve dok ne zaprimi očitovanje Sigurnosno-obavještajne agencije", kažu nam za sada iz saborskog odbora.

Još u četvrtak poslali smo pitanje SOA-i i njenom ravnatelju da nam objasne kako su doznali za prijavu za obiteljsko nasilje jer osim što ravnatelj nije bio iskren, moguće je da je SOA prekršila i zakon jer nije imala ovlasti istraživati kandidate za povjerenika u Agrokoru. Do danas nismo dobili odgovor.

Pročitajte više