Traži se ubojica dobrog dupina na jugoistočnoj obali Istre

DOBRI dupin pogođen je harpunom u leđa, nije odmah uginuo već se nasukao, a uginuo je zbog unutrašnjih ozljeda nešto kasnije.

Pulski Centar za obavješćivanje u petak je o pronalasku dupina obavijestio Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet koji su zatim životinju prebacili na Veterinarski higijenski servis u Puli. Institut Plavi svijet priopćio je jučer kako je dupin vjerojatno harpunom pogođen iz velike blizine, moguće dok se nalazio ispod ili u blizini pramca jer je poznato da dupini prilaze plovilima bez straha. Ubijeni dupin odrasla je životinjama s jasnim oznakama na leđnoj peraji.

"Cjelokupna situacija pokazuje kako još uvijek postoje pojedinci koji ne poštuju niti prirodu niti zakone jer su dobri dupini kao ugrožena vrsta zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode a za njihovo ubijanje zapriječena je kazna od 35.000 kuna. Upravo stoga napravljen je i policijski očevid te će policija provesti daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja počinitelja.", stoji u njihovom priopćenju.

"I za kraj sasvim osobno; iako se često susrećemo s uginulim dupinima, ovaj slučaj posebno nas je šokirao jer je gotovo nevjerojatno da je netko mogao namjerno pucati iz puške za podvodni ribolov na dupina, simbol radosti i života u moru. Pitamo se koji je bio cilj ovog zlodjela? Obijest? Mržnja? Dosada?", traže odgovore iz Plavog svijeta.

Pročitajte više