Trconić: Lončarev ispad nedopustiv zbog opstruiranja Sabora

Predsjednik Kluba zastupnika HSSa Luka Trconić izjavio je danas da HSSa nedopustivim smatra jučerašnji ispad nezavisnog zastupnika Ive Lončara u Sabornici, jer jedan zastupnik ne smije opstruirati rad parlamenta.

"Ničemu ne vodi praksa da se za vrijeme saborske sjednice na neformalan i neposlovnički način 'ušićari' riječ i uzburka javnost", rekao je Trconić na konferenciji za novinare.

Upozorivši na posljedice Lončareva istupa - gubitak vremena, troškovi, blamaža, Trconić je napomenuo da nije želio uvrijediti Lončara kada je jučer zatražio stanku kako bi se Lončar "mogao pribrati", već samo primiriti situaciju kako bi se sjednica mogla nastaviti.

Poslovnik je jasan, predsjedavajući je dužan davati obavijesti na zahtjev zastupnika, ali ne za vrijeme sjednice kako se ne bi opstruirao rad, drži Trconić odgovarajući na Lončarove optužbe da je Zlatko Tomčić prekršio Poslovnik oduzevši riječ HDZ-ovcu Ljubi Ćesiću Rojsu koji je želio govoriti izvan teme.

Istaknuo je da ga Lončar nije povrijedio nazvavši ga "starim udbašom", već da ga je to ražalostilo jer je to izrekao saborski zastupnik, i to onaj koji je u Sabor ušao na listi HSS-a.

Optužbe za "udbaša" odlučno je odbio, ocijenivši ih "nebulozama i lažima", podsjetivši da je aktivno sudjelovao u 'hrvatskom proljeću' 1971. i da je zbog tadašnje politike iz sudačke prešao u odvjetničku praksu.

Na konferenciji za novinare je, kako je rekao, bio prisiljen zbog neobjektivnog izvještavanja dijela medija o jučerašnjim događajima u Saboru.

Iako nepozvan, na konferenciju je došao i Lončar, koji je nakon odlaska Trconića sjeo pred novinare i ponovio da je Tomčić jučer prekršio Poslovnik, odnosno nepropisno Ćesiću Rojsu oduzeo riječ.

"Tomčić je ponovno bio bahat i drzak pa sam se morao spustiti na njegovu razinu koju jedino razumije. Svemu što se dogodilo uzrok je Tomčić, a Lončar je samo posljedica jer više ne mogu dopuštati njegovo bahato i primitivno ponašanje na koje je navikao u Saboru i HSS-u", rekao je Lončar.

Naveo je podatak da je Tomčić u svom mandatu predsjednika Sabora izrekao više od 300 opomena, njegovih pet potpredsjednika manje od 30, a prethodnik Vlatko Pavletić niti deset.

Na novinarski upit hoće li se ispričati Trconiću za "starog udbaša", Lončar je rekao da to sigurno neće učiniti.

"Kada god hoćete mogu progovoriti o Trconiću '71. i '72. kada je bio zamjenik okružnog tužitelja u Bjelovaru gdje se ljude sudilo i kažnjavalo zbog mišljenja", rekao je Lončar.

Pročitajte više