"Treba poduzeti drastične akcije": Pogledajte kako je Trump 1999. pozivao na rat protiv Sjeverne Koreje

Screenshot: YouTube/CNN

AMERIČKI predsjednik Donald Trump zaprijetio je u petak sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu da će zažaliti ako bude napao američki teritorij Guam, javljaju agencije.

"Ako bilo što učini u pravcu Guama ili nekog drugog američkog teritorija, ili nekog američkog saveznika, on će to zaista vrlo brzo zažaliti", rekao je Trump na neformalnoj konferenciji za novinare u Bedminsteru u New Jerseyju, gdje se nalazi na odmoru.

>> Stanovnicima Guama izdano upozorenje: Pripremite se za sjevernokorejski napad

>> Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje

>> ANALIZA Što možemo očekivati ako stvarno dođe do rata SAD-a i Sjeverne Koreje?


>> Dok Trump sve ozbiljnije prijeti Sjevernoj Koreji, Japanci se spremaju za rat

To je samo nastavak oštre retorike između Washingtona i Pjongjanga posljednjih dana. Trump je, među ostalim, Sjevernoj Koreji prilično otvoreno zaprijetio nuklearnim ratom, a na Twitteru je napisao kako je oružje spremno.

CNN je objavio snimku iz 1999. godine na kojoj Trump komentira sjevernokorejski nuklearni program. Kako je jasno iz intervjua, Trump je i tada zagovarao politiku niske tolerancije prema Sjevernoj Koreji predlažući da se, ako propadnu pregovori, hitno poduzmu "drastične mjere".

"Pogledajte Sjevernu Koreju, izrađuju projektile kakve nikad nitko nije vidio i za nas je bolje da učinimo nešto brzo oko toga", rekao je Trump 1999.


"Ovo ću reći. S njima treba ići razgovarati i ako ih ne uspijemo zaustaviti u tome što rade, onda treba poduzeti drastične akcije. Jer, ako ih ne sredite sada, imat ćete ogromnih problema za pet godina kad će oni imati više projektila nego što ih mi imamo", rekao je Trump dodavši kako uopće nije upitno da Sjeverna Koreja razvija nuklearni program.

"Sjeverna Koreja je potpuno van kontrole. Bolje je imati veoma ozbiljan razgovor s njima, a ako je potrebno treba poduzeti neke drastične mjere. Ili ćete ići njima za pet godina kada će imati više nuklearnih bojevih glava nego ih mi imamo.

Na pitanje novinara je li pod drastičnim mjerama misli na preventivni napad kakav je, primjerice, Izrael napravio osamdesetih kad su posumnjali da Irak razvija nuklearni program.

"To ne možete isključiti. Ono što je napravio Izrael je fantastično", rekao je Trump tog 28. studenog 1999. godine.

Pročitajte više