Treći incident u francuskoj nuklearci u mjesec dana

U FRANCUSKOJ nuklearnoj centrali u Tricastinu, na jugoistoku zemlje, dogodio se treći incident u mjesec dana. Ovoga puta se radi o curenju plinovitog ugljika 14, priopćila je Služba za nuklearnu sigurnosti (ASN), a incident je svrstan na 1. od 8 razina ljestvice za nuklearne izgrede.

Prema prvim procjenama, posljedice tog istjecanja za okoliš i za ljude jako su slabe, reda nekoliko mikrosieverta ili manje od nekoliko tisućitih dijelova godišnje doze dopuštene za stanovništvo.

Riječ je o trećem izgredu u centrali Tricastin. Socatri, podružnica najveće civilne atomske centrale u svijetu, utvrdio je 4. srpnja da je za mjesec srpanj prekoračena dopuštena količina plinovitog ugljika koji se ispušta. U noći sa 7. na 8. srpnja, u istoj tvornici Socatri u centrali Tricastin iscurile su 74 kg tekućine s uranom. Stotinu zaposlenika te nuklearke "lakše je ozračeno" radioaktivnom prašinom petnaestak dana nakon tog izgreda.

ASN je donio odluku kojom se Socatriju zabranjuje nastavak bilo kakva rada pri kojemu nastaje ugljik 14 do kraja ove godine.

Zbog svih tih događaja, organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je da se provede "nacionalna rasprava" o nuklearnoj energiji u Francuskoj.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više