Trener koji je seksualno zlostavljao engleske nogometaše dobio 30 godina zatvora

Foto: Screenshot

ŽRTVE jednog od najvećih skandala u povijesti engleskog nogometa dobile su danas barem pravnu zadovoljštinu.

Barry Bennell, nogometni trener koji je od '70-ih godina zlostavljao dječake, osuđen je na vrhovnom sudu u Liverpoolu na 30 godina zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon pola odslužene kazne. Bennell je osuđen po 50 točaka optužnice za uznemiravanje, pokušaj zlostavljanja i seksualno zlostavljanje 11-orice dječaka, iako se sumnja da bih je bilo gotovo stotinu.

"Ti dječaci su vas doživljavali kao boga. No, vi ste bili inkarnacija samo vraga. Ukrali ste im djetinjstvo i nevinost. Ulizivali ste im se i poklanjali im darove prije nego što ste ih iskorištavali na strahovito omalovažavajući i ponižavajući način. To je, gospodine Bennell, čisto zlo", rekao je sudac u obrazlaganju presude.

Stravičan slušaj izašao je na vidjelo nakon što je bivši nogometaš Andy Woodward u studenom 2016. godine u televizijskom intervjuu priznao da ga je Bennell seksualno zlostavljao. On je bio prvi koji je javno o tome progovorio, a nakon toga se javilo još desetak bivših Bennelovih igrača s istim optužbama.

Do tada je Bennell odslužio dvije kazne u Americi za slične prijestupe te dvije u Engleskoj, a nakon Woodwardova svjedočanstva započela je nova istraga. Bennell je u ovom suđenju osuđen za zlostavljanje 11 osoba, iako se istražiteljima javilo još 86 bivših igrača koji tvrde da ih je bivši trener u Crewe Alexandri i skaut Manchester Cityja također zlostavljao.

"Bol i nemir s kojim mi živimo sve ove godine ne može ništa nadoknaditi. No, drago nam je da je ovaj zao čovjek osuđen, da je u zatvoru i da više nikada neće moći nekome nauditi. Danas smo gledali zlu u oči i nasmijali smo se jer, Barry Bennellu, pobijedili smo. Naš sram i naš osjećaj krivnje danas smo predali tebi. Nismo te zaboravili i nikad nećemo. Ali, zbog nas si danas tamo gdje ti je mjesto i na to smo ponosni", pročitali su nakon suđenja zajedničku izjavu Micky Fallon, Steve Walters i Chris Unsworth, svi odreda Bennellove žrtve.

Četvorica igrača od stotinu koje je Bennell trenirao počinili su samoubojstvo. Jedan od njih je i legendarni Gary Speed, iako se nikada nije dokazalo da je i on bio žrtva Bennellova zlostavljanja.

Barry Bennell je zadnjih deset i pol godina u pritvoru, a borio se i s rakom usne šupljine. Tijekom suđenja nije priložio nijedan dokaz u svoju obranu, a njegovi odvjetnici nisu pozvali nijednog svjedoka koji bi svjedočio u njegovu korist.

Pročitajte više