Trener Tine Maze izazvao aferu izjavom da je Hitler za njega najveća povijesna ličnost

TRENER slovenske skijašice Tine Maze, Janez Slivnik, u intervjuu za Delo rekao je kako je Hitler za njega najveća povijesna ličnost svih vremena, što je izazvalo buru negodovanja kod Slovenaca.

32-godišnji Slivnik na pitanje novinara Dela tko je za njega najveća povijesna ličnost svih vremena odgovorio je: "Jedan od onih koji je zaista velika ljudska ličnost je Hitler. Napravio je veliko sranje, i imao je petlje za to.”

“Hitler je jedna od najvećih ličnosti svih vremena, jer se usudio započeti rat. Ne podupirem ga u tome, niti slučajno. No, po domaći rečeno, imao je jaja. On je prvi koji mi je pao na pamet kao odgovor na postavljeno pitanje tko je za mene najveća povijesna ličnost svih vremena” – izjavio je Slivnik i za Slovenske novice, prenosi Delo dodajući kako je Slivnik ovom izjavom pokvario slavlje Tine Maze zbog pobjede u veleslalomskoj utrci na Zlatnoj lisici.

Prema Delu ova izjava prerast će u aferu s velikim posljedicama, a slovenski dnevnik dalje navodi kako je šok zbog te izjave utoliko veći, što ju Slivnik nije izrekao u hodu ili pod kakvih pritiskom, već je isto ponovio u dva slovenska medija, u Delu i u Slovenskim novicama.

Hoće li Slivnik, koji si, piše Delo, za kućnog ljubimca sigurno želi njemačkog ovčara, zbog izjava o Hitleru snositi kakve posljedice zasad nije poznato.

Tone Vogrinec Slivnikove izjave nije želio komentirati, jer se trenutno nalazi u Austirji i još točno ne zna o čemu se radi, a bez komentara bio je i predsjednik Slovenskog skijaškog saveza Stane Valant.

Inače, Janez Slivnik pismeno se ispričao zbog te svoje izjave, koja je izazvala burne reakcije u slovenskoj javnosti.

Slivnik je rekao da na pitanje novinara "Dela" tko je najveća ličnost svih vremena nije imao odgovor, pa je spomenuo Hitlera, želeći reći da je on "najviše obilježio povijest", a ne da je najveća povijesna osoba.

"Morao sam znati da će izjava biti shvaćena negativno i žao mi je, pa se ispričavam svima koje sam time uvrijedio", prenijela je njegovu pismenu ispriku slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Slivnik je također naveo da se "nikako ne divi Hitleru i onome što je učinio" i da "poštuje žrtve nacizma".

"Hitler je bio izrazito negativna osoba koja je izazvala smrt milijuna ljudi. Zato je neophodno da su ti odnosi u društvu i u novoj Europi potpuno jasni", rekao je za komercijalnu televizijsku postaju slovenski povjesničar Božo Repe.

Fotografija: Tomi

Pročitajte više