Trešnja u New Yorku čuvala ukradeni novčanik 27 godina

PRIJE gotovo 27 godina, među gomilom ljudi u Central Parku u New Yorku, ukraden je novčanik Ruth Bendik. Kradljivac nikad nije pronađen, međutim lisnica jest, i to nedavno u šupljini stabla trešnje, prenosi CNN.

Pokradena dok je gledala maraton 
Novčanik je ukradena 24. studenog 1982. godine dok je Ruth, sada 69-godišnjakinja, u Central Parku gledala maraton. Otišla je pozdraviti trkače na kraju utrke, a kada se izdvojila iz gomile, primijetila je da joj je torba puno lakša. "Tog sam trena bila sretna što nisam bila povrijeđena prilikom krađe", prisjeća se.

Prošlog tjedna je Josh Galiley, konzervatorski nadzornik Central Parka, sjekao već "opasno" trešnjino stablo u blizini igrališta Rumsey, kada je primijetio njezinu plavu kožnu lisnicu u šupljini stabla, starog oko 65 godina. "Zavirio sam u novčanik i u njemu ugledao ispisane datume iz ranih 80-ih. Shvatio sam da je ovo nešto sasvim drukčije", objašnjava Josh.

Nedostajalo 20 dolara

"Nakon što je novčanik pronađen, oprezno smo o tome obavijestili Bendik. Mislili smo da možda ne želi sve ponovno proživjeti", rekao je Josh. U lisnici su bile stare kreditne kartice i vozačka dozvola, a nedostajalo je 20 dolara. "To je nekad bilo puno novaca", kaže sretna Bendik. Zanimljivo je da joj kreditne kartice danas više ne bi poslužile, jer su obje banke u međuvremenu zatvorene.

Pročitajte više