Trg maršala Tita ipak ostaje: Nismo mijenjali ime Aveniji Gojka Šuška pa nećemo ni Titovom trgu!

ZAGREBAČKI Trg maršala Tita ipak neće mijenjati ime. Odlučio je to jutros Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine, jednoglasno odbivši prijedlog inicijative "Krug za trg", HHO-a i rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik odbora, SDP-ovac Marin Knezović, u obrazloženju je kazao da bi mijenjanje imena bilo neprimjereno, zbog Titovog doprinosa u hrvatskom svrstavanju na antifašističku stranu tijekom Drugog svjetskog rata.

Spomenuto je i donošenje Ustava iz 1974., kojim su, za vrijeme Titove vladavine, stvoreni temelji za uspostavu samostalne Hrvatske. Knezović je napomenuo da nabrajanjem Titovih zasluga ne želi umanjiti odgovornost za komunističke zločine iz Drugog svjetskog rata, ali je dodao da ime Trga nije mijenjao čak ni HDZ, kad je bio na vlasti u Zagrebu i na državnoj razini.


Član odbora Zvonko Maković podsjetio je na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom režimu 1948. i kazao da je Tita "zbog tragičnih događaja iz 1945." pogrešno nazivati ratnim zločincem.

SDP-ovka Ivana Mlinar Horvat naglasila je da Odbor za imenovanje ulica načelno ne mijenja imena, zbog čega nije podržao ni promjenu naziva Avenije Gojka Šuška u Dubravi.

Pročitajte više