Trgovački sud u Splitu otvorio stečaj nad Bankom Splitsko-dalmatinskom

Screenshot: Google Maps/Street View

JOZO ĆALETA, sudac splitskog Trgovačkog suda, otvorio je stečaj nad Bankom Splitsko-dalmatinskom. Ročište je održano u utorak, no rješenje je tek danas iza 14 sati ugledalo svjetlo dana. Stečaj je prije 40 dana predložio HNB, a sudac Ćaleta prihvatio je prijedlog. Smatra utvrđenim postojanje stečajnih razloga. Za stečajnog upravitelja postavljen je Ivan Eterović, a ispitno ročište zakazano za početak listopada.

"Gubitak se bliži visini temeljnog kapitala, banka uskoro neće moći ispunjavati obveze..."

"Kod dužnika postoje objektivne okolnosti temeljem kojih se utvrđuje kako će imovina uskoro biti manja od obveza, gubitak u poslovanju bliži se visini temeljnog kapitala, a postoje i objektivne okolnosti temeljem kojih se utvrđuje kako dužnik uskoro neće moći ispunjavati svoje obveze po dospijeću jer ne ispunjava uvjete vezane uz regulatorni kapital. HNB je ocijenio kako je sposobnost dužnika kao kreditne institucije za pravodobno ispunjenje novčanih obveza ugrožena te kako postoji vjerojatnost da dužnik kao kreditna institucija neće biti sposoban ispunjavati dospjele novčane obveze", stoji u rješenju.

Izjava predsjednika uprave irelevantna

Sudac Ćaleta ocijenio je irelevantnim navode predsjednika uprave banke Ive Krole, koji je na ročištu ovog tjedna izjavio kako je banka na 24. svibnja, kada je HNB zatražio stečaj, bila likvidna, solventna sa imovinom većom od obveza te da je uredno izvršavala svoje obveze prema deponentima, zaposlenicima, dobavljačima i kako u to vrijeme nije mogao razmišljati o razlozima, ali na današnji dan suglasan je sa postojanjem stečajnih razloga. Izjava nije bila bitna sucu Ćaleti s obzirom na to što je utvrdio u pogledu aktivne legitimacije predlagatelja te postojanja stečajnih razloga.

HNB odbio iranskog ulagača

Banka je bila u većinskom vlasništvu splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića, reklamirao ju je Edo Pezzi, a među dioničarima je bila i supruga bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Buljubašić je Indexu izjavio kako nije bilo nikakvog razloga za pokretanjem stečaja jer je vrijednost imovine iznad obaveza. HNB je zatražio stečaj na dan kada je Hrvatsku stigao Iranac spreman da preuzme banku i ubrizga svježih šest milijuna eura dokapitalizacije. Buljubašić nam je rekao kako je HNB cijelo vrijeme bio upoznat sa njihovim aktivnostima na dokapitalizaciji, no nisu pristali da povuku prijedlog za otvaranjem stečaja u slučaju uplate traženih 30 milijuna kuna.

Pročitajte više