KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Trgovine sutra neće raditi, a neke će i danas skratiti radno vrijeme. Donosimo popis

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAKON što je Nacionalni stožer civilne zaštite privremeno zabranio rad nedjeljom i praznicima za trgovine, sutra, na Praznik rada, gotovo nitko neće biti otvoren.

>> Evo kako od danas rade dućani

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Neke trgovine su i danas odlučile skratiti radno vrijeme, ali u dio dućana može se i do 22 sata.

Radno vrijeme trgovina:

Pevex: Danas rade skraćeno do 14 sati. 1. svibnja su centri zatvoreni.

Konzum: Danas rade od 7 do 21 sat. Između 13:30 i 14:30 su zatvoreni. 1. svibnja ne rade.

Interspar i Spar: Njihove trgovine rade od 7:30 do 21 sat, s pauzom od 14 do 15 sati. Sutra ne rade. Popis trgovina i radno vrijeme možete pogledati OVDJE.

Lidl: Danas rade normalno, a zatvoreni su između 13:30 i 14:30 sati. Sutra će sve njihove trgovine biti zatvorene. Detaljno radno vrijeme možete pogledati OVDJE.

Bauhaus: Danas su otvoreni od 8 do 20 sati, s pauzom od 14 do 15 sati.

Supernova: 1. svibnja su zatvoreni.

Plodine: Trgovine su sutra zatvorene, a danas rade od 7 do 22 s pauzom između 14 i 15 sati.

Kaufland: Sutra i u nedjelju su zatvoreni. Inače rade od 7 od 22 s pauzom od 14 do 15 sati. Detaljnije po poslovnicama možete pregledati OVDJE.

Tommy: Rade od 7 do 21, s pauzom od 13:30 do 14:30 sati. Sutra će biti zatvoreni.

Studenac: Sutra ne rade. Inače, njihove trgovine ne rade sve jednako. Kako rade, možete pogledati OVDJE.

Kako će izgledati šoping?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne preporuke za rad trgovina u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za koronavirus pa tako preporučuju da u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

U preporukama se navodi da je radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini pa tako u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

Posebna pravila za trgovine u kojima se prodaje odjeća

Navedena su i posebna pravila za trgovine tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je ipak nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Preporučuje se ograničenje broja košara i kolica

Među ostalim, preporučuje se i ograničenje broja košara i kolica u trgovinama, odnosno da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

Preporučuje se maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. Osoblje tako treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta te im treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke.

Ako je moguće, potrebno je organizirati rad dvokratno, i to tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. 

Dezinfekcijsko sredstvo na ulazu

Preporučuje se i osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju.

Naime, na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. 

Mjeriti temperaturu radnicima svaki dan

Među preporukama je i osiguranje nadzora nad zdravstvenim stanjem osoblja. Osoblje tako treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2 stupnja, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više