KORONAVIRUS U SVIJETU

Trgovinski pregovori EU i Britanije prekinuti zbog kontakta sa zaraženom osobom

Foto: EPA

EUROPSKI pregovarač za Brexit Michel Barnier objavio je da je "na kratko" prekinuo trgovinske pregovore s britanskim kolegom Davidom Frostom jer je član njegova tima pozitivan na koronavirus.

"Timovi će nastaviti svoj rad uz poštivanje smjernica", rekao je Barnier. 

Pregovori o budućim odnosima Europske unije i Velike Britanije ušli su u završnicu jer 1. siječnja 2021. istječe prijelazno razdoblje nakon izlaska Britanije iz EU 31. siječnja ove godine. 

Preostalo je još malo više od šest tjedana prije isteka prijelaznog razdoblja, a dvije strane međusobno se pozivaju da promijene stajališta kako bi se omogućilo sklapanje sporazuma koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.

Dogovor o trgovini daleko od izvjesnog

Obje strane ističu da je postignut napredak, ali neslaganja i dalje postoje kad je riječ o jamstvima za pravedno tržišno natjecanje i ribarstvu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je dogovor s Europskom unijom o trgovini daleko od izvjesnog, ali i izrazio uvjerenost da će Britanija u svakom slučaju prosperirati.

Njegov glasnogovornik poručio je da Johnson želi dogovor, ali ne "po cijenu naših temeljnih načela koja se tiču suvereniteta i kontrole nad našim zakonima, granicama, novcem i našom ribom".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više