Tri Amerikanca muslimana osuđena za terorističku urotu

TRI Amerikanca muslimanske vjeroispovijesti, optužena da su se obučavala za sveti rat protiv Sjedinjenih Država igrajući paintballigre u šumama američke savezne države Virginie, osuđena su u četvrtak zbog urote i potpore terorizmu.

Tužitelji su istaknuli da su trojica bila dio "Virginijske džihad-mreže" koja je, skriajući se iza igara u paintballu 2000. godine i 2001. godine, zapravo obučavala za sveti rat (džihad) diljem svijeta.

Nakon napada na SAD 11. rujna 2001., skupina se usmjerila na obranu talibana.

Dvojica od njih optužena su da su putovala u Pakistan na obuku s terorističkom skupinom.

Optuženi su Seifullah Chapman (31), Massud Ahmad Khan (32) te Hammad Abdur Raheem (35) i vjeruje se da ih očekuje najdulja zatvorska kazna izrečena u SAD-u za terorizam.

Presuda će biti izrečena u lipnju.

Trojica muškaraca su porijeklom s područja Washingtona, a tereti ih se da su imali veze s islamskom radikalnom skupinom Lashkar-e-Taiba koja djeluje u Pakistanu i Kašmiru.

Ta je skupina od listopada 2001. godine na crnoj listi State Departmenta i povezana je s al Qaidom. Istu je organizaciju pakistanski predsjednik Pervez Musharraf proglasio nezakonitom i zamrznuo joj je sredstva u siječnju 2002. godine.

Lashkar-e-Taiba napada od 1993. godine indijske mete u Kašmiru. Indijska ju je vlada optužila da je napala parlament u New Delhiju u prosincu 2001. godine.

Pročitajte više