Tri godine zatvora za burzovnu prijevaru tijekom prodaje dionica Reeboka

STANISLAV SHPIGELMAN, njujorški burzovni analitičar koji je opskrbljivao ilegalnim informacijama hrvatske državljane u slučaju nedopuštenog trgovanja dionicama Reeboka, proglašen je krivim i osuđen na tri godine zatvora.

Shpigelman je odigrao ključnu ulogu u burzovnoj prijevari na kojoj je veći broj osoba ukupno zaradio oko 7 milijuna dolara iako je on sam profitirao tek za 10 000 dolara. On je ipak bio taj koji je otkrio ostalim osobama, među kojima su i Omišanka Sonja Antičević, njezin nećak David Pajčin i brojni drugi Hrvati, točno kad će se odigrati kupovina Reeboka od strane Adidasa što im je omogućilo da kupe dionice po nižoj cjeni i zatim ih prodaju samo par dana kasnije, zaradivši tako enormne svote novca.

Shpigleman navodno nije znao da je zbog informacija koje je on iligalno proslijedio na prijevaru zarađena tolika svota novca, ali sudac ipak to nije smatrao dovoljnim razlogom da ublaži presudu, prenosi Newsday.

Shpiegelman, koji je priznao svoju krivnju, je prije izricanja presude izjavio: "Svjestan sam da su moji postupci bili pogrešni i kajem se zbog svega što sam učinio."

P.V.
Foto: 24sata

Pročitajte više