Tri kandidata u igri za pomoćnika tužitelja ICC-a

TUŽITELJ Međunarodnog kaznenog suda (ICC) je u srijedu objavio listu od tri kandidata za funkciju pomoćnika tužitelja, na kojoj se nalaze imena Belgijanca Sergea Brammertza, Gambijca Hassana Bubacarra Jallowa i Ukrajinca Vladimira Točilovskog.

Zemlje članice Rimskog statuta, koje su osnovale ICC, će na skupštini koja će se održati između 8. i 12. rujna, odlučiti koji će od tri kandidata obnašati dužnost pomoćnika tužitelja.

"Pomoćnik tužitelja će obnašati ključnu dužnost: bit će zadužen za koordinaciju istraga", izjavio je tužitelj ICC-a, Argentinac Luis Moreno-Ocampo.

Ocampo je trojicu kandidata izabrao s liste od 130 kandidata iz 43 zemlje. U obzir je uzeo njihovo kako međunarodno tako i nacionalno iskustvo, te sposobnost komuniciranja budući da će novi pomoćnik surađivati s ekipama s raznih kontinenata.

U konačnom mu je izboru pomogla Carla del Ponte, glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te dva bivša tužitelja istog suda, Kanađanka Louise Arbour i Južnoafrikanac Richard Goldstone.

Pročitajte više