Kreće cijepljenje djece. Trobonjača: Očekujem otpore zbog psihoze koja je nepotrebna

Screenshot: HRT

IDUĆI tjedan počinje cijepljenje djece od 5 do 11 godina, a za to je pripremljeno gotovo 50 tisuća doza.

Koliko će vrijediti covid-potvrde, o tome će nadležni odlučiti u siječnju, dvojba je nakon drugog cijepljenja hoće li potvrda vrijediti 9 ili 12 mjeseci. Blizu smo odluke da oni koji prime treću dozu cjepiva imaju neograničeno valjanu covid-potvrdu. Što će se događati s novom varijantom - omikronom? Na ta i druga pitanja odgovarao je u programu HTV-a imunolog Zlatko Trobonjača.

O cijepljenju djece

Na početku je komentirao najave o početku cijepljenja djece stare od 5 do 11 godina. 

"Vjerujem da će tu biti dosta komentara i otpora. Cijela psihoza koja se digla oko cjepiva, potpuno nepotrebno, sada su posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Djecu, kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni covid, mogu razviti multiorganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju ni jedno dijete nije umrlo", ističe doktor Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci. 

Dodaje da se djeca cijepe drugim cjepivima i da nema većih problema.

"Treba roditelje dobro informirati. Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to bili blagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučeno, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa", kaže.

O testiranjima

Trebaju li veći radni kolektivi testirati i cijepljene i necijepljene? 


"To bi bila jedna idealna situacija, kada bi testirali sve, primjerice u zdravstvenim institucijama ili socijalnim institucijama. Ali to je velik financijski pothvat, to se ne može napraviti da se svaka, primjerice, tri dana testira oko 150 tisuća ljudi. Upravo se zato testira necijepljena populacija koja više širi virus od cijepljenih osoba", rekao je. 

Bi li osiguravanje trajne covid-potvrde za osobe koje se cijepe tzv. booster dozom zapravo moglo motivirati ljude da se odluče na taj korak?

"Ova treća doza neće osigurati neku trajnu imunost, pogotovo kroz prizmu omikron varijante, koja izbjegava imunost. Ako smo postigli imunost protiv delta virusa ili izvornog vuhanskog soja cijepljenjem, ta nas imunost sigurno neće kroz dugo vrijeme štititi od omikron varijante, ako se ona proširi. Postoji i mogućnost pojave novih sojeva. Dakle, ovo nas preboljenje i cijepljenje štiti od nekih sojeva, ali nas ne štiti od svih sojeva", kaže.

"Pričekao bih s ocjenom da je koronavirus mutirao u virus prehlade"

"Sve ovisi o tome što će se u budućnosti događati. Što će vam covid-potvrda za stalno ako se pojavi neki soj za koji se pokaže da aktualno cjepivo ne štiti? Ako se omikron ne proširi ili neki drugi soj, onda covid-potvrda ima smisla, ali to treba vidjeti", kaže Trobonjača. 

Kako sada stvari stoje, od omikron varijante nitko nije preminuo.

"Pokazuje se da postoji blaža klinička slika nego što je bila kod zaraze deltom, betom i alfom. Klinička slika se mahom temelji na velikom umoru, jakim bolovima, laganoj upali grla, intenzivnoj glavobolji. To su simptomi koji dominiraju s omikron sojem. Virus je jako mutirao, ali ja bih bio oprezan. Ne držim da je mutirao u virus prehlade, držim da je ostao SARS virus, to znači teški akutni respiratorni sindrom. Ipak, kažu da je kašalj blažeg oblika. Idemo pričekati što se tiče kliničke slike, ajmo pričekati, ali ako bi se potvrdio blaži oblik, to bi bilo jako dobro". kaže Trobonjača. 

 

 

Pročitajte više