Trogir: Južnokorejac Doug Wang Kim pobjednik 2. međunarodnog natjecanja mladih tenora

TENOR Doug Wang Kim iz Južne Koreje pobjednik je 2. međunarodnog natjecanja tenora održana od 10. do 12. kolovoza u Trogiru, na kojemu je, pod pokroviteljstvom predsjednika tjepana Mesića, nastupilo deset mladih tenora iz europskih država i Južne Koreje, objavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Drugo je mjesto, po ocjenama sedmeročlanoga međunarodnog žirija pod predsjedanjem maestra Nikše Bareze, zaslužio francuski predstavnik Eric Salka, treći je, također Južnokorejac, Saug Keun Shin, a četvrto mjesto podijelili su Englez Michael Bracegirdle i Hrvat Ivo Gamulin.

U subotu će ta petorica najboljih nastupiti na gala koncertu u povijesnoj trogirskoj tvrđavi, kuli Kamerlengu, u pratnji Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije (HRT) pod ravnanjem maestra Bareze.

Kako je najavljeno, koncertu će nazočiti i predsjednik Mesić.

Natjecateljski dio toga jedinstvenog glazbenog događaja, koji su u velikom broju posjetili Trogirani i njihovi gosti, zbio se u crkvi sv. Petra, a svoje su sjajno glasovno umijeće osim nagrađenih pokazali i Luca Tamani iz Italije, Ljubomir Popović iz Srbije i Crne Gore, Goran Pekin Karkin iz BiH, Predrag Stojić iz Hrvatske, te još jedan Južnokorejac, Ki Sun Kim.

Na konfereniciji za novinare istaknuta je visoka kvaliteta ovogodišnjih natjecatelja tenora, što je žiriju uvelike otežalo posao.

Međunarodno natjecanje mladih tenora su, osim predsjednika žirija maestra Bareze, ocjenjivali: ravnatelj klasične glazbe na televiziji BBC Peter Maniura, direktor Opere kazališta Chemnizt u Njemačkoj Michael Heinicke, članica Austrijske državne opere u Beču Sabine Hoedl i veronske Arene Giovanni Pacor, direktor Opere u Rennesu u Francuskoj Daniel Bizeray te maestro Tonči Bilić iz Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu.

Početak 2. međunarodnog natjecanja tenora u Trogiru popratilo je otvorenje izložbe slika Emanuela Vidovića pod nazivom "Zašto Trogir?" u galeriji "Cate Dujšin Ribar", na kojoj je predstavljeno 20-ak djela, mali dio jedinstvena opusa trogirskih motiva toga glasovitog hrvatskog slikara.

Pročitajte više