Trogodišnji Srbin medicinski fenomen u Americi: Preživio 15 minuta bez kisika na dnu jezera

LAZAR OGNJENOVIĆ je pravo medicinsko čudo. Živ je usprkos tome što je proveo 15 minuta u ledenoj vodi. I, ne samo da je preživio, već i očigledno napreduje, piše Chicago Sun Times.

Prvi put kada je 18. travnja vatrogasac Chicaga Brian Otto ugledao maloga Lazara, on je beživotno ležao na dubini od preko tri i pol metra jezera Michigan.  Jučer, četiri mjeseca kasnije, Oto se igrao sa zdravim i sretnim Lazarom na zabavi u dječjoj bolnici u Chicagu.

Dr. Leon Epstein i ostali liječnici na novinskoj konferenciji izjavili su da moderna medicina ne može u potpunosti objasniti kako neki ljudi uspiju preživjeti tako dug boravak u ledenoj vodi.

"On je apsolutno normalan. Hoda i govori i ponaša se kao svaki trogodišnjak", rekao je dr. Epstein.

Tog 18. travnja, Stanko Bojanović je gurao kolica s unukom Lazarom duž luke Belmont. Jak udar vjetra u jednom trenutku je otpuhao kolica u jezero. Srpski imigrant Bojanović nije znao engleski, ali je očajnički počeo zvati u pomoć, pokazujući na vodu.

Prije nesreće znao samo srpski, sada dobro govori engleski

Nakon što su očevici pozvali Hitnu pomoć ubrzo je helikopterom stigao vatrogasni tim za spašavanje iz zraka i mora. Bojanović je skočio u vodu, ali nije mogao naći nesretnog unuka. Sretna okolnost je bila da su pripadnici roniolačkog spasilačkog tima bili na jezeru zbog vježbe, što je znatno ubrzalo spašavanje Lazara.

Kada su ga ronioci izvukli na obalu, Lazar nije imao puls, ali doktori se nisu predavali. Zbog niske temperature, medicinsko osoblje je znalo da postoji jako mala šansa da se dječak spasi. Liječnik Mark Adler iz bolnice u Chicagu rekao je da su malom davali kisik i trudili se da mu vrate tlak.

Lazar je u bolnicu doveden bez ikakvih moždanih aktivnosti, ali, 45 minuta kasnije, njegovo srce je ponovno počelo kucati. Idućih nekoliko tjedana je proveo na intenzivnoj njezi a nekoliko mjeseci na rehabilitaciji. Prije nesreće je znao samo srpski jezik, a sada, poslije nekoliko mjeseci provedenih u bolnici u kojoj su mu poklanjali veliku pažnju, dječak jako dobro govori i engleski jezik.

J.B.
Foto: Children Memorial Hospital

Pročitajte više