Trojac iz Međimurja kroz EU fondove ukrao 160.000 eura. EPPO ih je optužio

Ilustracija: PIXSELL/Vjeran Zganec Rogulja

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog subvencijske prevare i krivotvorenja isprava, i to nakon istrage u svezi s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME), objavili su iz EPPO-a.

Riječ je o slučaju iz ožujka ove godine kada je EPPO objavio da je na njihov zahtjev uhićeno troje ljudi nakon istražnih radnih provedenih u suradnji s međimurskom policijom.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijsku prevaru s ciljem nepripadnog dobivanja financijske potpore za SME financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) - konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih pandemijom covid-19.

Krivotvorili dokumente

Istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su te osobe osnovale lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom kako bi dokazale da imaju pravo na financijsku potporu za SME. Također je utvrđeno da su predočile krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analiza novčanog tijeka društava pokazala je da dobiveni krediti nisu korišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja.

Prijeti im do 10 godina zatvora

Smatra se da je opisanom prevarnom aktivnosti prouzročena šteta u iznosu od 160.165,52 eura jer zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata iz sredstava osiguranja bila moguća.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do deset godina.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.