Troje od petero članova Nobelovog odbora nije željelo dati nagradu za mir Obami

VEĆINA članova norveškog Nobelovog odbora protivila se dodjeljivanju nagrade američkom predsjedniku Baracku Obami, ali ih je razuvjerio predsjednik odbora, bivši norveški premijer Thorbjoern Jagland, javlja Reuters.

Norveški tabloid Verdens Gang objavio je informaciju iz anonimnog izvora koja je procurila u javnost, iako se rad Odbora mora držati u tajnosti 50 godina.

Troje od petero članova mislilo da Obama još nije učinio dovoljno

Izvor kaže da su trojica od pet članova Odbora u početku bila protiv dodjele Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku. No, predsjednik Odbora se od početka snažno zalagao da upravo Obama dobije nagradu pa ih je s vremenom uvjerio da je upravo on najbolji izbor.

Svih petero članova složili su se da je američki predsjednik poduzeo neke važne korake u smjeru nuklearnog razoružanja i američke "pomirbe" sa svijetom. Ali sporili su se oko toga, je li učinio dovoljno u svojem kratkom mandatu.

Rat u Afganistanu sporna tema

"Očekivao sam debatu, osobito oko tema koje sam smatrao problematičnima poput rata u Afganistanu", rekao je Aagot Valle iz Socijalističko-lijeve stranke koji se od početka snažno protivio nagrađivanju Obame.

Inger-Marie Ytterhorn, bivša članica norveškog parlamenta i desničarske Napredne stranke smatrala je da je prerano za davanje nagrade američkom predsjedniku. Odluci se protivila i Kaci Kullman Five, bivša čelnica Konzervativne stranke.

Dvojica članova Laburističke stranke podupirala Obamu

"Odluka je bila jednoglasna", rekao je predsjednik Odbora Thorbjoern Jagland prilikom proglašavanja dobitnika nagrade.

Jagland je bivši predsjednik vladajuće Laburističke stranke i nedavno je izabran za šefa administracije u Vijeću Europe. Uz njega, Obamu je podupirao još jedan član Odbora, Sissel Marie Roenbeck koji je također član Laburističke stranke.

Nije poznato kako i kojim argumentima je predsjednik Odbora uvjerio članove da je upravo Barack Obama najbolji kandidat za nagradu.

Pročitajte više