Bliski suradnici četiri optužena ministra priznali sve i nagodili se s Uskokom

Foto: Patrik Macek, Marin Tironi/PIXSELL

ZA DVA dana zagrebački Županijski sud odlučivat će o optužnici protiv četvero bivših članova Vlade - Horvata, Tolušića, Aladrovića, i Miloševića.

Ali čini kako će se postupak razdvojiti jer, kako je objavljeno u RTL-u Danas, već troje ljudi koji su obuhvaćeni postupkom se nagodilo s Uskokom.

Bivša pomoćnica nekadašnjeg ministra Darka Horvata pred USKOK-om je sve prva priznala. I u studenom se nagodila s tužiteljima. I to na 11 mjeseci zatvora.

"Nakon što presuda postane pravomoćna, moja klijentica može započeti s izvršavanjem kazne, odnosno s radom za opće dobro na slobodi, gdje će to biti ta odluka je u ingerenciji Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa", izjavila je odvjetnica Ane Mandac, Željka Pokupec.

Nakon Mandac, s Uskokom su dogovor postigli bivši državni tajnik Velimir Žunec i tadašnja ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković, javlja RTL Danas.

"U odnosu na sjednicu optužnog vijeća određenu za srijedu,- pretpostavljam da će se postupak razdvojiti u odnosu na optuženike koji su postigli sporazum. Međutim, pričekajmo srijedu kada ćemo vidjeti što će se dogoditi", dodala je Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac.

Optužnica podignuta krajem listopada

Uskok je krajem listopada podigao optužnicu protiv četvorice bivših Plenkovićevih ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića - te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Nikad u povijesti nisu jednom optužnicom bila obuhvaćena četiri bivša ministra. Premda su sva četvorica već napustila dužnost, u trenutku pokretanja istrage, u veljači ove godine, trojica od njih, Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović, sjedila su u aktualnoj vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Pročitajte više