Trojica alpinista vjerojatno poginula u lavini u Kanadi

Howse Peak Foto: 123rf

KANADSKE vlasti smatraju kako su trojica profesionalnih alpinista poginula tijekom lavine u kanadskom Stjenjaku, piše BBC.

Trojica alpinista pokušavala su se popeti na Howse Peak, najvišu planinu lanca Waputik Mountains, no u dogovoreno vrijeme se nisu javili nadležnim službama.

Zaposlenici nacionalnog parka preletjeli su područje po kojem su se planinari penjali i primijetili su "dokaze lavine i ostatke opreme za penjanje".

Moguće dodatne lavine

Spasioci još ne mogu prići mjestu nesreće zbog teških vremenskih uvjeta i mogućnosti dodatnih lavina.

Tvrtka The North Face, koja se bavi prodajom odjeće za vanjske aktivnosti, bila je sponzor alpinista te ih je identificirala kao Davida Lamu (Austrija), Hansjoerga Auera (Austrija) i Jessa Roskelleyja (SAD).

Lavina mogla uništiti omanju zgradu

Alpinistima je nestao svaki trag kada su se pokušavali popeti na istočnu stranu Howse Peaka, za koju stručnjaci kažu da je "iznimno težak cilj, s različitim vrstama stijenja i zaleđenim dijelovima koji zahtijevaju napredne alpinističke vještine".

Stručnjak za sigurnost Steve Holeczi, koji je bio u timu koji je preletio područje nesreće, izjavio je na konferenciji za novinare da je lavina bila dovoljno snažna da uništi omanju zgradu.

Planina Howse Peak (3295 metara) nalazi se u kanadskoj provinciji Alberta u nacionalnom parku Banff.

Što znamo o alpinistima?

Jess Roskelley (36) iz američke savezne države Washington osvojio je 2003. godine Everest.

David Lama (28), sin planinarskog vodiča iz Nepala, već je kao tinejdžer pobijedio na brojnim natjecanjima u penjanju. O njemu je 2014. prikazan film koji je dokumentirao njegov pokušaj da postane prva osoba koja se tehnikom slobodnog penjanja popela stazom Compressor na planini Cerro Torre u Patagoniji.

Hansjoerg Auer (35) odrastao je na obiteljskom gospodarstvu u Austriji u blizini Dolomita. Među njegovim najpoznatijim postignućima su uspon na Kunyang Chhish i prvi uspon s južne strane vrha Nilgiri South u Nepalu.

Pročitajte više