Trojica maloljetnika i dvojica 18-godišnjaka u Splitu složili svastiku od granitnih kocaka

Foto: Google

TROJICA maloljetnika i dvojica 18-godišnjaka završili su u policijskoj postaji nakon što se otkrilo da su prije par dana na splitskim Brdima u Hercegovačkoj ulici složili svastiku impozantnih dimenzija od granitnih kocaka za izradu puta.

Policiju su oko 22 sata zvali građani. Nisu primijetili svastiku, već kako mladići uzimaju kocke s paleta. Patrola je upućena zbog sumnje da se radi o vandalizmu, a onda su vidjeli golemi kukasti križ od pet metara.

Mladići su bili u blizini, isprva su tvrdili da nemaju ništa sa svastikom, no onda je u mobitelu jednog pronađena fotografija "umjetničkog rada".

Svi su privedeni. Maloljetnicima su, kako zakon nalaže, pozvali roditelje u postaju. Dvojica 18-godišnjaka već su prijavljeni za prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok su trojica maloljetnika i dalje "proceduri", odnosno, za njih još nisu napisani optužni prijedlozi.

Članak 5. predviđa zatvorsku kaznu do 30 dana ili novčanu kaznu do 300 DEM, i to za one koji na javnom mjestu izvođenjem, reprodukcijom pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remete javni red i mir.

Pročitajte više