Trojna radna skupina nastavila raspravu o spornim pitanjima izmjene ZOR-a

PREDSTAVNICI radne skupine Vlade, poslodavaca i sindikata zaključili su na današnjoj raspravi o spornim pitanjima izmjena Zakona o radu (ZOR) da će se Ministarstvo rada i socijalne skrbi očitovati na idućem sastanku o sindikalnim prijedlozima oko uređenja kolektivnih radnih odnosa.

Predstavnici sindikata načelno su iznijeli prijedloge vezane uz ovlasti sindikata u kolektivnim pregovorima i razinu prava sindikalnih povjerenika, a Vlada i poslodavci bi se na njih trebali očitovati na idućem sastanku, u četvrtak, 10. travnja, priopćio je Vladin ured za socijalno partnerstvo.

Sindikati predlažu da sindikat ili sindikalni povjerenik preuzmu ulogu radničkog vijeća ako nije osnovano i da se kolektivni ugovori primjenjuju na čitavu tvrtku ili djelatnost ako ga potpišu sindikati koji zastupaju najmanje polovinu radnika, rekao je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Socijalni partneri na idućem bi sastanku trebali otvoriti raspravu o otpremninama, otkaznim rokovima, pravima za vrijeme nezaposlenosti, Fondu za zaštitu radničkih potraživanja i predstavnicima radnika u Nadzornim odborima trgovačkih društava u privatnom vlasništvu.

Pročitajte više