Troskot piše za Index: Neće više biti pranja novca iz gradskog proračuna

Foto: Facebook, Press

Index je po anketi vodećim kandidatima ponudio da napišu tekst u kojem bi obrazložili zašto bi Zagrepčani trebali glasati baš za njih... Tekstove ćemo objavljivati redom kojim smo ih dobili.

ZADNJIH 20 godina Zagrebom se nije upravljalo dovoljno dobro. Netransparentnost gradskih vlasti i klijentelističke skupine dovela je do toga da Zagreb nije ispunio potencijal koji ima kao hrvatska metropola. Rezultat takve politike je nesposobnost grada da sudjeluje u stvarnoj obnovi. Osim toga, Zagreb ima najveći prirez u RH, preskupe komunalije i katastrofalno stanje infrastrukture.

Ja sam Zvonimir Troskot, dijete Zagreba, bivši igrač Dinama i hrvatske reprezentacije. 10 godina stjecao sam znanje i iskustvo diljem svijeta u privatnom sektoru kao financijski revizor, a nadzirao sam sustave veće i od Zagrebačkog holdinga. Vodio sam i referendumsku inicijativu za izmjenu izbornog zakona, koja je prikupila 400 tisuća potpisa i koju su vladajući ukrali.

Imam ljubav, želju i kompetencije

Imam ljubav za Zagreb, imam želju promijeniti stvari, ali, za razliku od većine kandidata, imam i potrebne kompetencije za voditi taj grad.

Sva ta znanja odlučio sam staviti na raspolaganje vama, Zagrepčanke i Zagrepčani. Želim od Zagreba stvorili pravu europsku metropolu, u kojoj će biti ugodno živjeti. 

Ponosan sam na to što sam kandidat stranke Most, koja je poznata po dosljednoj borbi za Hrvatsku slobodnu od korupcije. Budući da sam godinama radio kao financijski revizor, svjestan sam koliko snažni kontrolni mehanizmi, kada se transparentno uvedu, mogu osigurati učinkovito trošenje javnog novca. U tom smislu planiramo uvesti četiri razine revizije - eksternu, internu, državnu i EU internu reviziju - te Ured za sprječavanje pranja novca iz gradskog proračuna, budući da namjeravamo usmjeriti fokus na povlačenje novca iz fondova Europske Unije, u čemu je do sada Zagreb bio izuzetno loš.

Jedini smo najavili i osnivanje Ureda za sprječavanje pranja gradskog novca

Jedini od svih kandidata i stranaka smo najavili i osnivanje Ureda za sprječavanje pranja gradskog novca, kojim bismo dodatno osigurali snažne kontrolne mehanizme. Plan nam je posebno se usredotočiti na javne nabave i analizu svih dobavljača i njihovih ugovarača koji su ranije dobivali natječaje.

Namjeravamo provesti dubinsku financijsku i pravnu analizu ugovora i transakcija, kojima ćemo obuhvatiti i sve one troškove koji se potencijalno nalaze u ladicama i nikada nisu evidentirani u knjigama.

Mostov program za Zagreb bazira se na obnovi Zagreba u fizičkom i institucionalnom smislu. Također, u fokusu su i upravljanje financijama te Mostov projekt "Zagrebačke promenade", šetnice i biciklistička infrastruktura uz zagrebačke potoke, koji su simboli Zagreba, a zagrebačke kvartove povezuju bez da ih ometa promet. Zagrebačke promenade smanjile bi prometne gužve, građane potaknule na rekreaciju i, posljedično, smanjile bi zagađenje zraka. Tu je i još nekoliko rješenja za promet, koja će riješiti pitanje gužvi, te rješenja za javni gradski prijevoz, koja bi trebala javni promet učiniti povezanijim i pristupačnijim. Također, važan segment nam je i proširenje mjere roditelj odgojitelj s mogućnošću rada na pola radnog vremena, izgradnja novih vrtića i škola povlačenjem novca iz EU fondova i ideja Grada kao prijatelja poduzetnika.

Zagreb bi trebao biti lokomotiva razvoja Hrvatske

Zagreb bi trebao biti lokomotiva razvoja Hrvatske, a to nije moguće ako imamo sporu i nezainteresiranu gradsku upravu. Nameti su preveliki. Uz visoke stope poreza na dohodak, Zagrepčani već desetljećima plaćaju i prirez po najvišoj stopi, od 18%. Na ime prireza se u 2021. godini planira prikupiti ukupno više od 833 milijuna kuna.

Od samog početka kampanje jasno sam govorio da ću odmah po preuzimanju dužnosti zagrebačkog gradonačelnika smanjiti prirez s 18% na 15%, a do kraja mandata težiti tome da se prirez u potpunosti ukine. 

Kada je riječ o tome kako osloboditi prostor za smanjenje nameta, odgovor je vrlo jednostavan. Ukupni rashodi gradskog proračuna iznose više od 12 milijardi i 800 milijuna kuna i potrebno ih je smanjiti samo za 6.5% kako bi se omogućilo potpuno ukidanje prireza. Sadašnja gradska uprava poznata je po preplaćivanju projekata, korupcijskim aferama i raznim nelogičnostima u samom funkcioniranju grada. Vjerujem da bi svaka poštena i sposobna gradska uprava mogla puno racionalnije upravljati gradskim proračunom.

Zagreb će nakon mog prvog mandata biti grad otvoreniji poduzetnicima, obrtnicima i studentima

Na rashodovnoj strani proračuna postoji i dosta pojedinačnih primjera neučinkovitog upravljanja novcem poreznih (tj. prireznih) obveznika. Grad Zagreb samo za subvenciju ZET-u će u 2021. godini izdvojiti 694 milijuna kuna. Umjesto da se javni gradski prijevoznik restrukturira i smanji gubitke koje ostvaruje, nađeno je rješenje u sve dubljem poniranju u gradsku blagajnu i sve većem izdvajanjem za subvencije.

Zagreb će nakon mog prvog mandata biti grad otvoreniji poduzetnicima, obrtnicima i studentima. Grad s efikasnijom i manjom upravom, a s puno jasnijom i vedrijom perspektivom.

Sve što je Zagrebu potrebno, je stručno i pošteno vodstvo - i ja ću ga osigurati.

Zvonimir Troskot, broj 1 Zagreba.

Pročitajte više