Trudeau se ispričao zbog pljeska bivšem nacistu u parlamentu: Sramota za Kanadu

Foto: EPA

Kanadski premijer Justin Trudeau ispričao se u ime Kanade nakon što je Ukrajincu koji se borio za nacističku postrojbu nehotice pljeskao u parlamentu, piše BBC.

"Ovo je pogreška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu", rekao je Trudeau. Predsjedavajući Anthony Rota, koji je preuzeo odgovornost za pozivanje Jaroslava Hunke (98), podnio je ostavku u utorak. Pljeskanje bivšem nacistu, koji je predstavljen kao "ukrajinski heroj", izazvalo je globalnu osudu.

"Kanadi je iznimno žao"

Trudeau se također ispričao predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom koji je tada bio u posjetu Kanadi i prisutan u parlamentu. Ukrajinski čelnik bio je među onima koji su fotografirani kako plješću gospodinu Hunki, što je slika koja je iskorištena u ruskoj propagandi.

"Kanadi je iznimno žao. Svi mi koji smo bili u parlamentu u petak duboko žalimo što smo stajali i pljeskali iako smo to učinili nesvjesni konteksta. To je grozno zbog sjećanja na milijune ljudi koji su umrli u Holokaustu", kazao je kanadski premijer.

Hunkine nacističke veze

Jaroslav Hunka, koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu, dobio je ovacije i hvaljen je kao ukrajinski i kanadski heroj. Služio je u 14. grenadirskoj diviziji Waffen-SS, dobrovoljačkoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkim zapovjedništvom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubojstva poljskih i židovskih civila iako sud nije proglasio postrojbu krivom za ratne zločine. Rota je rekao da nije bio svjestan Hunkinih nacističkih veza i da je pogriješio što ga je pozvao u parlament.

"Predsjednik parlamenta isključivo je odgovoran za poziv i priznanje ovog čovjeka te je u potpunosti prihvatio tu odgovornost i podnio ostavku", rekao je gospodin Trudeau.

Kanadske židovske organizacije pozdravile su odluku Rote da odstupi. No iz Centra prijatelja Simona Wiesenthala za proučavanje Holokausta rekli su da "ostaje pitanje kako je došlo do ovog debakla".

Pročitajte više