Trump: Huawei je opasnost, ali poslužit će za pregovore s Kinom

Foto: Epa

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi Huawei mogao biti dio trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, unatoč tome što je nedavno tu telekomunikacijsku tvrtku proglasio "vrlo opasnom", javlja BBC.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine posljednjih je tjedana eskalirao međusobnim povećanjem carina. Donald Trump je ubrzo nakon toga potpisao odredbu kojom je Huawei stavio na crnu listu američke vlade.

"Huawei predstavlja opasnost", rekao je Trump u četvrtak na konferenciji za novinare.

Poslužit će prilikom pregovora

No američki predsjednik također je izjavio kako je "moguće" da bi Huawei mogao biti dio trgovinskog sporazuma s Pekingom.

"Kada bismo postigli sporazum, mogao bih zamisliti da bi Huawei bio neki dio tog dogovora“, rekao je.

Rat protiv Huaweija

Kao što smo već pisali na Indexu, američki predsjednik potpisao je prije nekoliko dana odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD-u i, što je još važnije, njena nabava dijelova od američkih dobavljača.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju te iskorištavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama".

Njom se ministru trgovine daje moć da "zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

Huawei se tako 17. svibnja našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine te američke tvrtke od sada moraju tražiti posebnu licencu ako žele nastaviti prodavati svoje proizvode toj kineskoj kompaniji.  

Pročitajte više