Trump je u pravu oko napada u Švedskoj, ali napadači nisu bili azilanti nego neonacisti

Foto: Hina

NAKON što je Trump govorio o napadu u Švedskoj koji se zapravo nikada nije dogodio, morao je objasniti zašto je to rekao. Najnovije objašnjenje iz Bijele Kuće je da je Trump govorio o porastu kriminala općenito.

Podsjetimo, Trump je na skupu koji je organizirao rekao: "Pogledajte što se dešava u Njemačkoj. Pogledajte što se sinoć dogodilo u Švedskoj. Švedska. Tko bi to povjerovao? Primili su velik broj (azilanata i migranata). Sada imaju problema o kakvim nikada nisu razmišljali."

Iz Švedske, SAD-a, ali i iz ostatka svijeta su pristigle brojne reakcije na ovu Trumpovu izjavu, a Trump i Bijela Kuća su morali odgovoriti o čemu je točno govorio.

Trump je najprije rekao kako je govorio o napadu za koji je čuo na Fox Newsu, dok je zamjenica glasnogovornika Bijele Kuće rekla kako se radi o informacijama koje je Trump dobio iz jednog izvješća noć prije. Na kraju je zaključila kako je Trump govorio o porastu zločina i incidenata općenito, a ne o nekom posebnom događaju.

Do napada je došlo, ali kakvog?

Do napada je ipak došlo prošlog mjeseca, ali Trump vjerojatno nije mislio na taj napad. Pojavili su se podaci o napadu o kojemu se nije puno izvještavalo, a kojeg su izvršili neonacisti. Oni su napali azil u Gothenburgu, pri čemu su na azil bacili bombu kućne izrade i teško ozlijedili jednu osobu.

Sigurnosne službe su potvrdile kako su uhićene tri osobe za koje se sumnja da su izvršile napad na azil. Sva trojica su prethodno bili članovi Nordijskog pokreta otpora, koji otvoreno promovira rasizam i antisemitizam i koji se otvoreno protivio ulasku u zemlju za imigrante koji nisu bijelci.

Švedske sigurnosne službe su rekle kako je taj napad povezan s druga dva napada u Gothenburgu i kako se čini da su sva tri politički motivirana.

Švedska je primila više izbjeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja u Europskoj uniji 2016. godine. Trump je rekao kako im je to stvorilo probleme kakve nisu mogli zamisliti.

Pročitajte više