Trump napao demokrate nakon opoziva: "Jeste li vidjeli moje brojke?"

Foto: EPA

DONALD TRUMP je u velikim problemima. Kongres je izglasao njegov opoziv, a o smjeni američkog predsjednika odlučivat će Senat.

Ovo je treći put u povijesti SAD-a da je Kongres izglasao opoziv predsjednika.

"Lov na vještice, prevare i laži"

I dok su zastupnici glasali za Trumpov opoziv, on je bio u Michiganu gdje je u svom prepoznatljivom stilu najavio novu pobjedu i obrušio se na demokrate.

"Demokrati neradnici iskazuju svoju duboku mržnju za američkog glasača. Ovaj opoziv je ilegalan, neustavan i pristran", rekao je Trump za govornicom na skupu "Sretan Božić".

Opet je spomenuo "lov na vještice".

"Nakon tri godine zlog lova na vještice, prevara i laži, demokrati u Kongresu pokušavaju poništiti glasove desetaka milijuna domoljubnih Amerikanaca. Ovo je vječni zrak srama", bjesnio je Trump.

Na kraju je istaknuo da će pobijediti i slavodobitno povikao: "Jeste li vidjeli moje brojke?"

Pogledajte trenutak Trumpovog opoziva:

Bijela kuća: Ovo je sramota

Bijela kuća je pokretanje opoziva nazvala sramotom. Uvjereni su da će Senat osloboditi Trumpa.

"Danas se u zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije", stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Mali izgledi za smjenu

Za opoziv je glasalo 230 zastupnika - demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik.

Nijedan republikanac nije glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva - svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

Trump će biti smijenjen s dužnost tek ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa - Senat. U njemu će se održati svojevrsno kvazisuđenje, u kojem će svih 100 senatora biti porota, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts će biti sudac, a lideri Predstavničkog doma preuzet će ulogu tužiteljstva.

Vođa većine Mitch McConnell imat će glavnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Budući da Trumpovi republikanci u Senatu imaju većinu, a za potvrdu opoziva potrebna je ne obična, nego čak dvotrećinska većina, izgledi da Trump zaista bude smijenjen, vrlo su mali.

Optužen je da je tražio uplitanje strane vlade u izbore u svoju korist

Podsjetimo, glavna optužba protiv američkog predsjednika je ta da je zloupotrijebio svoje predsjedničke ovlasti tako što je "tražio uplitanje strane vlade, Ukrajine, kako bi pomogla njegovom ponovnom izboru", i to tako da iskopa prljavštinu o njegovu političkom suparniku Joeu Bidenu i njegovu sinu Hunteru, što bi mu zasigurno pomoglo na predsjedničkim izborima iduće godine.

Kao sredstvo pritiska na Ukrajinu koristio je i paket vojne pomoći vrijedne gotovo 400 milijuna dolara koji je unatoč odluci Kongresa bio blokirao, kao i poziv u posjet ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. 

Sve se otkrilo nakon što je neimenovani zviždač iz CIA-e prijavio nadređenima svoju zabrinutost da je Trump neprimjereno vršio pritisak na Zelenskog u njihovom prvom telefonskom razgovoru 25. srpnja.

I Clinton je morao pred Senat, Nixon sam dao ostavku

Prijava zviždača došla je do Kongresa, ali čitava stvar ovog puta nije ostala na još jednom Trumpovu skandalu u nizu. Ovaj je skandal sada uzrokovao izglasavanje opoziva američkog predsjednika, što je tek treći opoziv predsjednika u povijesti SAD-a. To su prije Trumpa bili Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999., a obojica su kasnije oslobođena u Senatu.

Richard Nixon je 1974. bio pred glasanjem za opoziv koji bi sigurno bio izglasan, ali ga je preduhitrio tako što je dao ostavku.

Pročitajte više