Trump nazvao afričke zemlje vukojebinama, predsjednik Ugande kaže da je to istina

Screenshot: Channel 4

PREDSJEDNIK Ugande Yoweri Museveni rekao je da “voli” svog američkog kolegu Donalda Trumpa jer “govori iskreno”, nakon što je ovaj afričke zemlje navodno nazvao vukojebinama.
 
“Amerika ima jednog od najboljih predsjednika ikad, gospodina Trumpa”, nahvalio ga je Museveni u govoru pred članovima Istočno-afričke zakonodavne skupštine u glavnom gradu Ugande, Kampali.
 
 
“Volim Trumpa jer govori Afrikancima iskreno"
 
“Volim Trumpa jer govori Afrikancima iskreno. Govori o slabostima Afrikanaca iskreno”, nastavio je Museveni. Iako nije izričito spomenuo Trumpov komentar o “ljudima koji dolaze ovamo iz vukojebina”, jasno je da je upravo na njega mislio. 
 
“Ne znam je li bio krivo citiran ili što god. Ali kad on govori, sviđa mi se, jer govori iskreno. Afrikanci trebaju riješiti svoje probleme. Trebaju biti snažni”, zaključio je Museveni: “U svijetu ne možete preživjeti ako ste slabi. A krivica Afrikanaca je to što su slabi, jer imaju ovaj golemi kontinent, ako pogledate Afriku, Afrika je 12 puta veća od Indije u teritoriju, mnogo resursa, populacija raste, zašto ne možemo učiniti Afriku snažnom?”
 
Museveni na vlasti od 1986.
 
Iako će ova poruka američkom predsjedniku zasigurno doći kao ohrabrenje, nakon što su ga mnogi političari i državnici oštro prozvali zbog njegovog nedoličnog komentara, nije loše podsjetiti se od koga ova pohvala dolazi. Museveni vlada Ugandom od 1986. kada je u građanskom ratu svrgnuo zloglasnog Idija Amina. Iako se u Ugandi održavaju izbori, na snazi je 'de facto' jednopartijski sustav koji se ističe suzbijanjem oporbe, gušenjem ljudska prava i raširenom korupcijom. 
 
Museveni je nedavno izazvao poprilične kontroverze ukidanjem ustavne odredbe koja ograničava dob predsjednika, što mu omogućuje da na vlasti ostane doživotno - i to baš u vrijeme dok neki od njegovih dugovječnih kolega državnika u Africi konačno odstupaju s vlasti, poput Roberta Mugabea u Zimbabveu.
 
Tako očito misle i neki od Afrikanaca koji su na društvenim mrežama odgovorili Museveniju. “Autoritarni, diktatorski i despotski lideri poput tebe su oni koji ometaju naš kontinentalni razvoj. Čovjek za kojeg tvrdiš da govori iskreno dolazi iz demokratskog društva, gdje su ljudi slobodni izraziti svoje misli na svaki mogući način”, napisao je jedan Afrikanac na Twitteru. 
 
A južnoafrički voditelj američkog The Daily Showa Trevor Noah imao je prilično zabavan prilog o Ugandi i njenom predsjedniku prije dvije godine, kada su zadnji izbori održani u toj zemlji. Noah u tom prilogu Musevenija uspoređuje upravo s - Trumpom. 
 

Pročitajte više