Trump o svom posjetu CIA-i: "Pobjeda!"; Bivši direktor CIA-e: "Treba ga biti sram"

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump opisao je svoj jučerašnji posjet CIA-a na Twitteru kao "sjajan" sastanak s "dugim ovacijama, izvanrednim ljudima. POBJEDA!".

 

 

Lažne tvrdnje o broju okupljenih na Trumpovoj inauguraciji

Trump je svoj prvi posjet sjedištu CIA-e u Langleyu, Virginia, iskoristio da bi napao medije zbog "laži" o broju okupljenih na njegovoj inauguraciji: "Iskreno, izgledalo je da ima između milijun i milijun i pol ljudi, koliko je bilo je bilo. Ali (gomila) je išla sve do Washingtonovog spomenika...I greškom sam upalio ovaj kanal i prikazao je prazno polje, i rekao je da se okupilo 250 tisuća ljudi. To nije loš broj, ali to je laž.. Uhvatili smo ih u ljepotici i mislim da će platiti veliku cijenu."

Međutim, istinitost ove Trumpove tvrdnje, osim što odražava njegov već uobičajeni prijeteći nastup prema medijima, i sama je pod velikim upitnikom, pošto nije jasno koji je to medij lažirao brojeve - i same fotografije - okupljanja povodom inauguracije.

 

Osim fotografija, i podaci o putovanju washingtonskim metroom dokazuju da su tvrdnje Trumpa i njegovog glasnogovornika Seana Spicera lažne. Nasuprot Spicerovoj tvrdnji da je broj putnika ove godine bio veći, službeni podaci govore da je na dan Obamine inauguracije 2013. bilo 782000 putnika, a na dan Trumpove samo 571000, izvještava New York Times.

Lažne tvrdnje o Trumpovom odnosu prema CIA-i

Kako prenosi The Hill, Trump je u svom govoru pred nekih 300 okupljenih službenika CIA-e okrivio medije i da ga pokušavaju zavaditi s obavještajnim službama: "Imam aktivni rat s medijima. Oni su među najnepoštenijim ljudskim bićima na svijetu i oni su na neki način učinili da izgleda kao da sam u zavadi s obavještajnom zajednicom. Razlog zašto ste vi br. 1 je upravo suprotno. Volim vas, poštujem vas, nema nikoga koga poštujem više."

Ali ne samo što je Trump uporno dovodio u pitanje konsenzus obavještajne zajednice o ruskom hakiranju i uplitanju u američke izbore, već ju je prije samo tjedan dana neosnovano optužio za curenje inkriminirajućeg dosjea o njemu i usporedio, ni manje ni više, s nacističkom Njemačkom.

 

 

Obamin direktor CIA-: Trumpa može biti sram

Govoreći pred zidom sa 117 zvijezda koje simboliziraju 117 agenata CIA-e poginulih na dužnosti, mjestu od posebnog pijeteta u američkoj kulturi, Trump se u svom govoru opetovano vraćao na sebe, svoju inauguraciju, broj svojih naslovnica Timea, čak i svoju inteligenciju.

Dosadašnji direktor CIA-e John Brennan nije sakrio svoju zgroženost nastupom novog predsjednika. Njegov glasnogovornik Nick Shapiro izjavio je da je Brennan "duboko rastužen i ljut zbog Trumpovog odvratnog samo-veličanja ispred CIA-inog Memorijalnog zida heroja Agencije" i da vjeruje da bi se "Trump trebao sramiti".

Posebno čudan aspekt Trumpovog nastupa bili su snažan aplauz i ovacije iz publike. Ne samo što je vodstvo CIA-e ostalo mirno tijekom njegovog govora, nego bi se moglo raditi o Trumpovom vlastitom osoblju koje je, kao i na konferenciji za novinare, doveo sa sobom.

 

 

 

 

 

Pročitajte više