Trump odbio sudjelovati u debati, no ipak ukrao pozornost medija

Foto: Hina

KANDIDATI za republikansku predsjedničku nominaciju, stojeći jučer na pozornici u Iowi na kojoj za promjenu nije bio vodeći kandidat Donald Trump, odgovarali su na brojna pitanja u debati koja je bila sadržajnija od prethodnih no ipak u sjeni bombastičnog milijardera iz New Yorka i njegove milijunske dobrotvorne večere koja se istodobno održavala u blizini.

Trump je odbio sudjelovati u debati, sedmoj u utrci za republikansku predsjedničku nonminaciju i umjesto toga održao je dobrotvornu večeru u korist ratnih veterana na kojoj je prikupljeno šest milijuna dolara i tako odnio dio medijske pozornosti s debate.  Dok je debatu prenosio njegov organizator Fox News, CNN i MSNBC prenosili su Trumpovu dobrotvornu večeru.

Oba događaja održana su u Des Moinesu u Iowi, glavnog gradu savezne države u kojoj se održavaju prvi predizbori u ponedjeljak u dugom procesu izbora američkog predsjednika.

Odbio sudjelovanje zbog voditeljice

Trump je je odbio sudjelovanje u debati zbog voditeljice Medyn Kelly, iste koja ga je, po njegovim tvrdnjama, vrijeđala na debati u kolovozu. Trump je tvrdio da ga je Fox molio do pet minuta prije početka debate da im se pridruži te da mu se medijska tvrtka čak i ispričala, no svejedno je odbio sudjelovanje.

Fox je objavio da je Trump traži donaciju od pet milijuna dolara za njegove dobrotvorne udruge u zamjenu a njegov nastup u debati što je tvrtka odbila.

Sedam je republikanskih kandidata odgovaralo na pitanja o Islamskoj državi, migrantima, drugim društvenim pitanjima i unutarnjoj politici.


Na početku debate kandidat Ted Cruz, imitirao je podcjenjivački način obraćanja Donalda Trumpa suparnicima. "Ja sam manijak i svatko na ovoj pozornici glup je, debeo i ružan, a ti si grozan kirurg", kazao je Cruz protivnicima uključujući umirovljenom neurokirurgu Benu Carsonu. "Sad kad smo odraditi pitanje Donalda Trumpa, možemo započeti", dodao je izazivajući smijeh.  

Nitko nije doveo u pitanje Trumpovo vodstvo

Analitičari procjenjuju da se nijedan od kandidata koji su sudjelovali u debati nije nametnuo kao pobjednik i tako doveo u pitanje Trumpovo premoćno vodstvo.

Umjereniji kandidati guverner Floride Jeb Bush i New Jerseya Chris Christie pokušali su iskoristiti oslobođeni prostor da osvoje birače. Koplja su ukrstili senatori Ted Cruz iz Teksasa i Marco Rubio iz Floride, koji po anketama slijede Trumpa, oko pitanja imigranata i nacionalne sigurnosti.

Bush, koji je često bio metom Trumpovih napada, pitanje vjerske tolerancije pretvorio je u napad na Trumpov prijedlog o zabrani ulaska muslimana u zemlju.

Cruz je nakon serije pitanja, imitirajući ponovno Trumpa, kazao: "Ako mi postavite još jedno pakosno pitanje mogao bih otići s pozornice", a protukandidat Rubio poentirao je riječima: "Ne brinite neću otići bez obzira na to što me pitate".

Pročitajte više