Trump opet napao saveznike u Europi: "SAD plaća 91 posto troškova za vašu sigurnost"

Foto: EPA

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump u ponedjeljak navečer je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nastavio kritizirati ključne saveznike ustvrdivši da Washington pokriva 91 posto troškova za sigurnost Europe.

"Plaćamo 91 posto troškova za sigurnost Europe", rekao je Trump u razgovoru za američki televizijski program Fox News ponavljajući tvrdnju koju je iznio na prošlotjednom summitu NATO-a u Bruxellesu.

Njegova je izjava ipak u suprotnosti s procjenama NATO-a prema kojima SAD treba pokriti jednu trećinu sigurnosnih troškova ove godine.

Trump se tijekom sastanka u Bruxellesu obrušio na saveznike, posebice Njemačku, zbog premalog izdvajanja za obranu.

Kritičan prema NATO-u

"NATO je odličan, ali pomaže Europi puno više nego nama", izjavio je Trump. 

Saveznici NATO-a obvezali su se izdvojiti dva posto BDP-a za sigurnost, no očekuje se da će samo osam od 29 zemalja članica dostići taj cilj do kraja godine. SAD na obranu troši 3,5 posto BDP-a. 

Predsjednik Trump izjavio je i kako su se odnosi s Rusijom znatno poboljšali nakon nedavnog sastanka s predsjednikom Putinom.

"Mislim da je danas bilo dobro, ali odnosi su bili puno lošiji prije pet sati", rekao je Trump. "Čini mi se da je predsjednik Putin jako snažan".

Izjavio je i kako je Putin bio zabrinut zbog istrage koju su u SAD-u započeli zbog navodnog miješanja Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kazavši kako bi to moglo onemogućiti Trumpa u postizanju dogovora.

Pročitajte više