Trump pobjednik velike republikanske televizijske debate obilježene žestokim okršajima

Foto: Hina

DONALD Trump i Ted Cruz, republikanci s najviše izgleda da dobiju stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2016., prekršili su, kako se činilo prešutni dogovor o međusobnom nenapadanju u tv-sučeljavanju u četvrtak u kojemu je, prema anketi pobijedio Trump osporavajući Cruzu podobnost da se natječe jer je rođen u Kanadi, a ne u SAD-u.

Teksaški senator Cruz, rođen u Kanadi od američke majke i kubanskog oca, odgovorio je da je kvalificiran za utrku prema ustavu jer djeca Amerikanaca rođena u inozemstvu automatski se smatraju državljanima Sjedinjenih Država, piše agencija dpa.

Na napade je odgovorio humorom podsjetivši njujorškog milijardera Trumpa da je prije nekoliko mjeseci sam rekao da je Cruz kvalificiran, a sada je promijenio mišljenje.

"Međutim, od rujna se ustav nije promijenio", ustvrdio je Cruz i zatim poentirao "Ali promijenile su se brojke u anketama", rekao je te objasnio "Priznajem da je Donald zapanjen što mu popularnost pada u saveznoj državi Iowi. No činjenice i zakon ovdje su kristalno jasni".

Cruz (45) je sve popularniji u Iowi koja će prva, već 1. veljače, glasati u nizu unutarstranačkih natjecanja republikanaca da dobiju nominaciju za utrku u Bijelu kuću.

Propitivanje podobnosti rođenja nije nova strategija 69-godišnjeg Trumpa koji je svojedobno tvrdio da predsjednik Barack Obama nije rođeni Amerikanac.

Sve do četvrtka navečer Trump i Cruz bili su međusobno uglađeni ciljajući obojica na potporu konzervativnog pokreta Čajanke i nisu ga htjeli razljutiti, podsjeća Reuters. 

Na debati sudjelovalo sedam kandidata


Sedam republikanaca sudjelovalo je u televizijskoj debati kanala Fox Business u North Charlestonu u Južnoj Carolini u udarnom terminu, a nekoliko drugih sučelilo se u manje gledanom terminu niti tri tjedna do ključne 1. veljače u Iowi.

Ankete su pokazale da Trumpa nitko nije izbacio iz sedla. Prema anketi Googlea, Trump je pobjednik debate s 37,3 posto, a slijede ga Cruz s 26,6 i Marco Rubio, senator s Floride,  s 12,1 posto.

Drugi kandidati, bivši guverner Floride Jeb Bush koji se nastojao prikazati kao glas razum protiv Trumpa, te guverner New Jerseya Chris Christie i guverner Ohija John Kasich, u debati su ostali u sjeni dvojca Trump-Cruz, piše Reuters.

Ujedinjeni protiv Obame i Hillary Clinton

Unatoč međusobnim napadima, svi su republikanci ujedinjeni u frontu protiv zajedničkog neprijatelja, aktualnog predsjednika Baracka Obame i najizglednije kandidatkinje demokrata za utrku u Bijelu kuću  Hillary Rodham Clitnon.

"Hillary Clinton bila bi katastrofa za nacionalnu sigurnost", poručio je Bush, prenosi dpa.

Analitičari čije ocjene prenosi Reuters slažu se da se utrka sve više svodi na dvojicu, Trmpa i Cruza, a u nekih to budi zabrinutost.


Thomas Donohue, direktor Američke trgovačke komore, možda najutjecajnije skupine za poslovno lobiranje u Americi, glasno je izrazio zabrinutost. Republikansku utrku nazvao je "prokleto ozbiljnom i pomalo zastrašujućom".

I Trump i Cruz pozivaju na prekid zakonitog i nezakonitog useljavanja, a Trump i na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD.

Ne imenujući ih izrijekom Donahue je rekao da "neki vrlo glasni glasovi govore da Ameriku treba ograditi od talenta i trgovine i napadaju cijele skupine ljudi, ali  na temelju njihova ponašanja već zbog njihove narodnosti ili vjere. To je moralno pogrešno i politički glupo".
 

Pročitajte više