Trump tvitnuo o "blesavim bivšim čelnicima" koji su dozvolili Kini trgovinu u SAD-u

Foto: Hina, Twitter

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je na svom Twitter računu da je "vrlo razočaran" Kinom zbog toga što nije napravila dovoljno kako bi se zaustavio sjevernokorejski nuklearni program.

Kako prenosi BBC, Trump je uz to naveo kako neće dopustiti da Kina "ne poduzima ništa" vezano uz problem Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja objavila kako su joj SAD u dometu

Komentar je uslijedio samo dan nakon što je Pjongjang u petak testirao svoju drugu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u mjesec dana.

Sjeverna Koreja nakon ovog testiranja je ustvrdila kako je sada cijeli teritorij Sjedinjenih Država u dometu njezina naoružanja.

Bombarderi prelijetali poluotok

Nakon toga su u subotu dva američka bombardera izvodila misiju obuke nad Korejskim poluotokom zajedno s japanskim i južnokorejskim zrakoplovima.

Slanje bombardera u misiju prelijetanja i vježbanja nad Korejskim poluotokom "izravan je odgovor" i dio "kontinuiranog potvrđivanja američke privrženosti svojim saveznicima", objavljeno je nakon misije zračnih snaga, a general Terrence J O'Shaughnessy, zapovjednik pacifičkih zračnih snaga, istaknuo je u priopćenju s tim u vezi da "Sjeverna Koreja ostaje najurgentnija prijetnja regionalnoj stabilnosti".

Kina pozvala na suzdržanost

Kina je u subotu osudila sjevernokorejsko lansiranje i pozvala sve strane na suzdržanost.

No američki predsjednik izrazio je frustriranost kineskim odgovorom, povezujući američki trgovinski deficit u odnosima s Kinom s politikom oko Sjeverne Koreje.

"Vrlo sam razočaran Kinom. Naši blesavi bivši čelnici dopustili su im da kroz trgovinu uzmu stotine milijardi dolara godišnje, no oni ipak ne rade NIŠTA za nas u pitanju Sjeverne Koreje, samo pričaju", napisao je Trump u dva uzastopna tvita.

"Nećemo dopustiti da se to nastavi. Kina bi mogla vrlo lako riješiti ovaj problem", napisao je američki predsjednik.

Kina ekonomski i trgovinski partner Sjevernoj Koreji

Kina, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, ujedno je njezini najbliži ekonomski i trgovinski partner.

Predsjednik Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarali su o Sjevernoj Koreji tijekom razgovora koje su vodili ranije ove godine, nakon kojih su američki dužnosnici objavili kako dvije zemlje rade na "nizu opcija" kako bi zaustavili Pjongjang.

No od tada je Sjeverna Koreja izvela dva testiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

 

Pročitajte više