Trump uvjerava Porošenka kako želi pomoći u uspostavi mira

Foto:FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump kazao je u subotu u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom kako želi raditi s Kijevom i Moskvom na prekidu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Do prvog razgovora između dvojice predsjednika došlo je sedmog dana jačanja nasilja na istoku Ukrajine u kojemu je poginulo više desetaka osoba.

"Radit ćemo s Ukrajinom, Rusijom i svim ostalim umiješanim stranama kako bi pomogli u ponovnoj uspostavi mira duž granice", izvijestila je Bijela kuća citirajući riječi Donalda Trumpa.

Porošenko je za obnovu dijaloga

Petro Porošenko se sa svoje strane pokazao jako pozitivnim po završetku tog razgovora. "Strane su izrazile duboku zabrinutost glede eskalacije nasilja i pogoršanja humanitarnog stanja", objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

Dvojica predsjednika "za obnovu su dijaloga na svim razinama s novom američkom administracijom", dodao je isti ukrajinski izvor.

Sličan razgovor i s Putinom

Do telefonskog razgovora dolazi tjedan dana nakon sličnog poziva Donalda Trumpa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji su obje strane ocijenile konstruktivnim.

Najmanje 35 osoba, civila i vojnika, poginulo je na istoku Ukrajine od početka novih sukoba u nedjelju za koji se dvije strane međusobno okrivljuju. U sukobu je već poginulo gotovo 10.000 osoba od njegova izbijanja u travnju 2014.

Pročitajte više