Trump vojsci odobrio nove mlažnjake F-35

Foto: EPA

ODBOR za oružane snage američkog Senata danas je predstavio nacrt 750 milijardi vrijednog proračuna za obrambenu politiku kojim bi se odobrila nabava novih mlažnjaka Lockheed Martin F-35 za američku vojsku te bi se ukinulo partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje ako Ankara ustraje na kupnji ruskog sustava protiv projektila.

Donald Trump je u ožujku zatražio 750 milijardi dolara za obranu, što je iznos koji uključuje više novca za izgradnju brodova i kupnju zrakoplova.

U idućim će tjednima Odbor za oružane snage Zastupničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, predstaviti svoju verziju Zakona o odobrenju  za nacionalnu obranu (NDAA), a ta se verzija, prije usvajanja, mora uskladiti s verzijom Senata s republikanskom većinom.

Zato što određuje politiku ministarstva obrane, godišnji je NDAA jedan od nekoliko zakona koje Kongres usvaja svake godine.

Odobrit će se sredstva za 8 borbenih aviona

Ove godine, prema inačici Senata, zakon će odobriti sredstva za osam borbenih zrakoplova F-15X jer postaje sve skuplje održavanje trenutne zastarjele flote od 234 zrakoplova.

Tvrtka Boeing bi mogla potencijalno sagraditi 80 ili više zrakoplova za američko zrakoplovstvo.

Nekoliko odredbi je povezano s kineskom prijetnjom, uključujući strože izvještavanje o kineskom program kreditiranja u sklopu inicijative "Jedan pojas jedan put". Također se zahtijeva stvaranje popisa kineskih institucija i tvrtki povezanih s vojskom kako bi se popis koristio za provjeravanje prijava za vize kineskih studenata i znanstvenika.

Pročitajte više